Teorija lakovjernosti – anatomija bosanskog blećka

Godinama varala si me. Znam kad i s kim i kako vatreno. Pogledaj me zadnji put. Bar to nek bude fer, nek bude iskreno …Dino Merlin.

Sve je moglo biti drukčije da nismo bili lakovjerni. Bili smo blećci. Lakovjerni u politici, poslu, ljubavi, tramvaju, rodbini i supermarketu. Prošao je voz. Investitori su nasjeli na tržište, tržište je nasukalo banke, one nas, mi budućnost. I obrnuto. Ne. Nismo smjeli vjerovati jedni drugima. Bili smo predobri prema prijateljima i neprijateljima. Spram Tite, Alije, Franje i Slobodana.


Bez lakovjernosti ni mađioničari ne bi imali posla..

Baš smo bili blećci. Lakovjerni u iščekivanju dobrih vijesti. U braku, kladionici, klaonici, kod doktora, u sportu, džamiji, crkvi i saobraćaju. Potpuno blesavi u ratu, miru, revoluciji i tranziciji – savršeno lakovjerni u svjetskoj krizi, na ćevapima, konferenciji, treningu, sastanku, kod frizera, automehaničara, na berzi, ćenifi i u mnogim drugim slučajevima. I šta sad? Ništa. Možda prvo kafu?

Ne. Postavimo stvari na svoje mjesto. Lakovjernost nije grijeh. Lakovjernost nije psihički poremećaj. Lakovjernost je luksuz. Oblik pasivnog znanja. Viseća mreža za izležavanja mozga  – razapeta, tamo negdje, između retroaktivnog fatalizma  i u budućnost uprete lijenosti. Safun za lošu savjest. Muhomlat za sve vrste problema. Lakovjernost se skupo plaća. Ali ima je na kredit.

Genije i blećak

Nota bene: Kvocijent namagarčenosti ne zavisi od kvocijenta inteligencije. Može se biti genije a blećak. Mnogi natprosječno pametni ljudi, dakle većina nas, koriste poziciju blećka kako bi ostali normalni. Jer ulaganjem u lakovjernost dobijamo na vremenu. Lakovjernost otvara prostor za razmišljanje. Štaviše, ko nije lakovjeran ne može postati skeptičan. Prevaranti kroje istoriju. Prevareni imaju spoznaju.

Mundus vult decipi – svijet želi biti prevaren. Tvrde Rimljani. Svijet je odavno prevaren, kontrira Bosanac. I zove još jednu ljutu. Nalazimo se u fazi čerupanja. Postratni kapitalizam štanca lakovjernost kao nana uštipke. Lakovjernost: domaći eko produkt. Lakovjernost: privredni faktor. Bez lakovjernosti mađioničari ostaju bez posla. Farmaceutska industrija? Prehrambena struka? Turizam? Pisci? Pjesnici? Publicisti? Kritičari konzuma?

Za profesionalne lakovjerce ovdje ionako nema posla. Bosna stoji na rubu svega pa tako na rubu svake ozbiljne lakovjernosti.  Ovdje se ukrštaju zapadna i istočna lakovjernost. Ovdje je sve na korijen i kvadrat. Ovdje su najveći skeptici najveći lakovjerci – jer  smatraju da su najveći skeptici. Ovdje su lakovjerci principijelno protiv –  nikad za. Ovdje lakovjerac čvrsto vjeruje da ne treba nikoga fermati. Ovdje će lakovjerci pobijediti na popisu stanovništva. Ovdje je sve moglo biti drukčije da nismo bili lakovjerni.

Autor: Amir Kamber

Odgovorna urednica:Belma Fazlagić-Šestić

dw.de

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close