-TopSLIDEFotoKultura življenjaLifestyleVisoko

TEMRA svijet hurme: Zašto se iftar započinje hurmama?

Otkrijte tajne najzdravijeg voća

Mjesec ramazan je pred nama – poseban po mnogo čemu, a između ostalog, poseban je po tome i što je ovo mjesec posta.

Stručnjaci kažu da je u mjesecu ramazanu najkritičniji period za vrijeme iftara, zbog toga što ljudi puno jedu, svašta jedu. Vrlo je važno, naprimjer kako se omrse, jer organizam se nakon nekoliko sati gladovanja susreće sa hranom.

Stoljećima unatrag Muhammed a.s. preporučivao je da se post prekida sa hurmom, shodno hadisu, “Kada se neko od vas iftari, neka se iftari hurmama, a ako ih nema, neka se onda iftari vodom, jer je ona čista!“.

Zašto je to Muhammed a.s. preporučivao?

Ovaj Poslanikov savjet, koji naglašava da je tijelu potreban prirodni šećer i jak izvor vlakana, naučnici danas preporučuju.

Hurme su bogate vlaknima i snažan su izvor hranjivih tvari koje sprečavaju probleme sa želucem i intestalnom metaplazijom. Zbog ovih hranjivih tvari ali i antioksidanskog dejstva, hiljadama godina prije, Muhammed a.s. je preporučivao da se postači prvo omrse hurmom. Neki učenjaci kažu da se za mudrost hurmi veže i riječ „bereket“, i da se to zapravo odnosi na ono što se dešava u tijelu, nakon konzumiranja hurmi.

Nakon višesatne gladi, ono što je najpotrebnije tijelu jeste šećer. Upravo je hurma bogata time, te je zbog toga vrlo važno da se postač iftari hurmom, jer tijelo uzme ono što mu je najpotrebnije, i pošto ne uzima neku tešku hranu, neće doći do problema s nadutošću i probavnim smetnjama. (Balkan News)

TEMRA svijet hurme

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close