-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleVisokoZdravlje

TEMRA svijet hurme: Zašto je dobro jesti tri hurme dnevno

Hurma je odličan dodatak svakom obroku, u našim krajevima najčešće se konzumira tokom mjeseca ramazana.

Doktorica Melina Jampolis otkrila je kako hurme pomažu u mršavljenju, te da je dovoljno da jedete tri dnevno koje će vam dati potrebnu energiju, bez da se zatrpavate nezdravom hranom.

Lutein i zeaksantin se ubrajaju u skupinu karotenoida, a kod ljudi, ove dvije tvari filtriraju visoko-energetske valne duljine vidljivog svjetla i djeluju kao antioksidansi, te na taj način štite retinu (mrežnicu oka) od mogućih oštećenja izazvanih svjetlom. Studija objavljena 2007. ukazuje da je manje vjerovatno da će makula oka degenerirati kako ljudi stare, ukoliko su konzumirali hranu bogatu ovim tvarima.

Sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao “hrana za mozak”. Iz tog razloga se datule preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom. Datule mozgu i mišićima brzo daju potrebnu energiju , jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza.

Hurme sadrže elementarni hlor koji se koristi u zaštiti zuba od propadanja. Zrela hurma sadrži vitamine A, C, B1, B2 i niacin. Datula je, također, dobar izvor natrija, magnezija, kalcija i željeza.

Bogat su izvor željeza, te je njihova svakodnevna konzumacija odlična prevetiva anemije (i terapija onima kojima nedostaje željeza) – 100 grama hurmi sadrži oko 10 posto preporučene dnevne vrijednosti željeza.

Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Dovoljno je pojesti hurme i više nećete imati želju za čokoladom ili nekim drugim slatkišom, a užitvaćete u nevjerojatno slatkom okusu, koji se ne može porediti sa okusom industrijskih slatkiša. Od datula se može napraviti zdravi namaz hurmela, a mogu poslužiti kao prirodni zaslađivač u kompotima i sirovim poslasticama.

TEMRA svijet hurme

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close