Kakva sudbina FDS čeka prodajom državnog kapitala?

Piše: Borivoje Simić

Ukoliko Agencija za privatizaciju FBiH ponudi na prodaju državni kapital Fabrike duhana Sarajevo po trenutnoj tržišnoj cijeni, Federacija BiH će zaraditi nešto više od 25,5 miliona KM.
Federacija BiH ima u Fabrici duhana 39,91 posto udjela ili 511.531 dionica, a trenutna tržišna cijena dionice je 50,00 KM.
Knjigovodstvena vrijednost dionice FDS-a, međutim, značajno je veća i iznosi 174,5 KM.
Ukoliko bi knjigovodstvena cijena bila ona po kojoj bi se prodavao državni paket, onda bi utržak federalne Vlade bio 89,26 miliona KM.

Poznato je da će državni kapital Fabrike duhana Sarajevo biti ponuđen na berzi, a cijena po kojoj će se prodavati paket dionica bit će vrlo interesantna, prije svega zbog činjenice da Fabrika duhana Sarajevo ima u svom vlasništvu brojne nekretnine ali i udjele u bankarskom sektoru, fondovskoj industriji, itd. o čemu smo već izvještavali.

Vjerovatno će i zbog toga biti interesenata za državni paket dionica FDS-a jer će kupac doći do vrijedne imovine s kojom će moći raspolagati ili je u budućnosti prodati pa ostvariti značajne dobitke.
No, čini se kako je više od toga zanimljivija sudbina core biznisa, odnosno same fabrike, koja je uz onu Banjaluci jedina aktivna u BiH.

Fabrika duhana Sarajevo ima sa svojim proizvodima značajno mjesto na tržištu, ali je njena pozicija iz godine u godinu sve ugroženija.
Tržište se smanjuje, a politika rapidnog povećanja akciza više odgovara multinacionalnim kompanijama prisutnim na bh. tržištu nego domaćim igračima.

Uprkos povećanju cijena cigareta, pad prihoda Fabrike duhana Sarajevo je rapidan i sa 79,78 mil. KM u 2011. godini prihodi su pali na 60,3 mil. KM u 2014. godini, a kako smo već izvijestili, oštar pad se dogodio i u prošloj godini te je kompanija čak zabilježila gubitak iz svog osnovnog poslovanja.
Dobit kompanije je sa 6,4 mil. KM u 2011. godini pala na 1,4 mil. KM u 2015. godini.
Duhan odavno nije unosan biznis, a da je tako jasno je bilo Adris Grupi, vlasniku regionalnog lidera u ovoj industriji Tvornice duhana Rovinj koju je prodao British American Tobacco-u i okrenuo se profitabilnijim biznisima – osiguranju i turizmu.

Čini se kako je teško očekivati da će neke najjače mulitinacionalne kompanije, već prisutne u regionu, zagristi za Fabriku duhana Sarajevo, a ako se pojave kao kupci onda će to prije značiti da ih zanima tržište nego sama fabrika.
Kako se neka fabrika kupuje radi tržišta, moglo se vidjeti na primjeru slovenske Tobačne Grosist koja je vrlo brzo nakon kupovine ugašena.

Najveće multinacionalke Japan Tobacco , Philip Morris, British American Tobacco već su se dobro pozicionirale i sa proizvodnjom su prisutne u Srbiji i Hrvatskoj, odakle pokrivaju cijeli region.
Postavlja se, onda, pitanje kome državni udio kapitala u FDS-u može biti interesantan?

Da li će to možda biti neki investicioni fondovi, neki domaći ili regionalni subjekti ili neko od igrača u duhanskoj industriji koji će možda vidjeti poslovnu priliku?

Brojna imovina s kojom FDS raspolaže bit će sigurno mamac, ali bitnije od toga jeste da FDS dobije vlasnika koji će nastaviti kvalitetno upravljati osnovnim biznisom.
Ne samo zbog činjenice da je FDS dobro tržišno pozicioniran u BiH, nego i zbog 300 radnika koliko ih radi u samoj fabrici.
Stoga cilj federalnih vlasti ne treba biti samo ostvariti planirani utržak
(znamo da je Vlada FBiH u Budžet za ovu godinu već uračunala 65 mil. KM od prodaje državnih udjela u kompanijama) nego i pridobiti kvalitetnog kupca za kontrolni paket dionica u Fabrici.
Ostaje pritom i pitanje, da li je prodaja putem Berze najbolje rješenje?

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close