BiHPolitika

Fikret Hodžić: To nisu obične majice koje možete kupiti za pet, sedam maraka

Neće biti prodaje majica s motivom “Srebreničkog cvijeta”

HODŽIĆ: Jadno je što neki misle da se želim obogatiti na Srebrenici

Iako je u prostorijama Udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“, koje djeluje u Sarajevu, jučer potpisan ugovor o prodaji majica s motivima „Cvijeta Srebrenice“, koje su od sutra trebale biti prodavane na benzinskim pumpama HIFA grupacije, u popodnevnim satima odlučeno je da se stopira realizacija ovog projekta.

Ugovor su potpisali Munira Subašić, predsjednica Udruženja, Fikret Hodžić, inicijator projekta, i Ahmet Ahmetlić iz HIFA grupacije, ali zbog velikog broja negativnih komentara tokom dana HIFA je izdala saopćenje za javnost.

Sedam rješenja 

– U dogovoru, baš kao i kada smo kretali u priču o kojoj se vodi polemika, „HIFA Petrol“ zajedno s Fikretom Hodžićem odlučio je da 29. juna ne kreće u realizaciju prodaje majica. Potpisani ugovor s Udruženjem “Majke enklava Srebrenica i Žepa” bit će svakako realiziran na način na koji smo se prethodno dogovorili s njima – navodi se u saopćenju.

Radilo se o brendiranim majicama s dizajnom Adnana Hajrulahovića Haada, poznatog bh. modnog dizajnera, kao i brendom FH – Fikreta Hodžića. Planirana cijena bila je 25 KM. Bilo je dogovoreno da svakom kupovinom majice bude donirano pet maraka ovom srebreničkom udruženju. Majice su trebale biti dostupne u sedam dizajnerskih rješenja.

No, prodaja majica s motivom „Cvijeta Srebrenice“ izazvala je jučer burne reakcije bh. javnosti. Na društvenim mrežama pojedinci su u svojim postovima i komentarima javno osudili, kako su pisali, komercijalizaciju simbola koji izrađuju srebreničke majke, tvrdeći da se neki žele obogatiti na srebreničkoj tragediji.

Kako je za “Avaz” rekao Hajro Ahmetlić iz HIFA grupacije, shvatili su da su možda i pogriješili s ovom odlukom.

– Kritike javnosti bile su velike. Mi smo povukli odluku, iako, potcrtavam, u ovome nismo vidjeli nikakav materijalni interes. Što je bilo razlike u cijeni, sve je bilo dogovoreno da se donira majkama Srebrenice – rekao je Ahmetlić.

Naredni koraci 

Hodžić, autor knjige „I ja sam iz Srebrenice“ i inicijator ove ideje, pojasnio je jučer da je cilj bio da se pomogne majkama Srebrenice, a ne da se zaradi na srebreničkoj tragediji, a pogotovo da to žele uraditi on ili HIFA grupacija.

On je naglasio da neće odustati od majica, jer zna da radi pravu stvar, te ću razmotriti koji su naredni koraci. Ustvrdio je da mu je cilj bio i da pomogne srebreničkom udruženju i da skrene pažnju na Srebrenicu.

– Jadno je to što je neko napisao. Ja od ove priče nemam nikakve koristi, osim što želim da bude pozitivna. Smiješno je i tvrditi da se i HIFA želi obogati prodajom majica – rekao je Hodžić.

Zadržati sjećanje na oca 

– To nisu obične majice koje možete kupiti za pet, sedam maraka. Svaka ta majica zasebno se šije i ima, da kažem, vječni print i troškovi su viši. Ali, ne želim da se pravdam. Postoje neke stvari kojima se čovjek ne može igrati. Ja svog oca nikada nisam našao i sve što želim jeste da zadržim sjećanja na njega – kaže Hodžić.

Autor: M. AŠČIĆ

avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close