Tekstilna industrija u BiH u izuzetno teškoj situaciji

Svečanom sjednicom Glavnog odbora Sindikata tekstila, kože, obuće i gume BiH (STKOG BiH) juče je u Domu sindikata u Sarajevu obilježen Dan tekstila, kože, obuće i gume BiH.

(Fena)

Iako nema razloga za slavlje, kako je rekao predsjednik STKOG-a BiH Ramiz Omanović, sindikat je želio da skromno obilježi ovaj dan i podsjeti na tradiciju od 118 godina.

Omanović je istakao da je situacija u ovom sektoru vrlo teška i da radnici rade za prosječnu plaću koja iznosi oko 370 KM. Dodao je da se radi o niskoakumulativnoj grani gdje su dominantni tzv. lohn poslovi.

“Sa današnje sjednice smo poručili članstvu da ćemo i dalje nastojati da i u ovako teškim vremenima i za sindikat i za radnike, očuvamo njihova radna mjesta kroz zalaganja kod zakondavne i izvršne vlasti i očuvamo njihova radnička prava”, naglasio je predsjednik STKOG-a BiH.

Po Omanovićevim riječima, u tom sektoru, prema statističkim pokazateljima,  zaposleno je oko 40.000 radnika. Međutim, zbog ekonomske situacije izražen je trend smanjivanja broja firmi i radnih mjesta u ovim djelatnostima.

Uz niske plaće, najizraženiji problemi u ovoj branši su neuvezani radni staž i nemogućnost zdravstvenog osiguranja. Jedan od uzroka takvog stanja sindikalci vide i u loše provedenoj privatizaciji tih firmi.

Izlaza iz takve situacije ima, smatraju u sindikatu, samo je pitanje koliko je zakonodavna i izvršna vlast spremna da pomogne ovoj grani da izađe iz problema. Sektor, uprkos brojnim teškoćama, ima perspektivu za proizvodnju, zapošljavanje i izvoz.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close