Tariq Ramadan: Evropa insistira na pamćenju holokausta, a šuti o Srebrenici i Ruandi

Nedavno je Tariq Ramadan, jedan od vodećih muslimanskih mislilaca u Evropi, bio gost najgledanije francuske informativne televizije BFM TV.

Tokom nastupa Ramadan je u svom prepoznatljivom stilu odgovarao na mnogobrojna kompleksna pitanja postavljena od domaćina emisije, poznatog voditelja Jean-Jacquesa Bourdina.

Oratorske sposobnosti Tariqa Ramadana, koji je profesor za Savremene islamske studije pri Univerzitetu na Oxfordu, ponovo su došle do izražaja tako da je u trajanju čitave emisije u potpunosti vladao situacijom te je uspio progovoriti o mnogim važnim pitanjima za islam i muslimane u Evropi.

Posebno je interesantno, kada je u jednom dijelu emisije koji se ticao slobode govora, domaćin Bourdin upitao Ramadana za stav o pitanju genocida nad Jevrejima tokom Drugog svjetskog rata.

U odgovoru na postavljeno pitanje, Ramadan je osudio taj genocid i ukorio njegovo negiranje, ali je pored toga jasno dao do znanja da osuđuje sve počinjene genocide, te da o tom pitanju nije selektivan poput dobrog dijela evropskih zemalja koje insistiraju na pamćenju genocida nad Jevrejima, dok istovremeno neke druge genocide uporno guraju “pod tepih” i ulažu nemale napore da bi što prije bili zaboravljeni. Kao najbolji primjer takve politike duplih standarda Ramadan je spomenuo genocid u Ruandi kao i genocide u više zemalja – bivšim francuskim kolonijama ili pak bivšim kolonijama nekih drugih evropskih zemalja, a s posebnom pažnjom je progovorio o genocidu u Srebrenici.

“Želio bih da napravimo memorijalni kompleks na sjećanje na genocid u Srebrenici. Sjetimo se samo tišine evropske zajednice kada su holandski vojnici isporučili više od 8.000 nevinih Srebreničana da bi bili ubijeni tj. eksterminirani”, odgovorio je Ramadan vidno uznemirenom voditelju emisije.

Mnoge evropske zemlje, među kojima je i Luksemburg, još nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, što je uglavnom posljedica neodgovornog odnosa Bošnjaka koji žive u tim državama, a koji se ne snalaze uvijek na najbolji način u kontekstu pokretanja odgovarajućih mehanizama da bi se to pitanje našlo na dnevnom redu u parlamentima zemalja u kojima borave. U tome je i značajan nastup Tariqa Ramadana i njegovo podsjećanje na ovaj stravičan genocid.

Podsjećamo, Rezolucijom Evropskog parlamenta usvojenom u januaru 2009. godine 11. juli proglašen je Evropskim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close