Tanja Fajon: Mora se mijenjati Ustav BiH iz Dejtona

Izvjestiteljica Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju i evropska parlamentarka iz Slovenije Tanja Fajon je pred Odborom američkog Senata izjavila kako je Bosna i Hercegovina u najvećoj političkoj krizi od svih zemalja Zapadnog Balkana dodajući kako su potrebne široke promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma kako bi zemlja mogla funkcionisati, javlja agencija Anadolija.

Naime, u svome izlaganju u američkom Senatu gdje je održana razmjena mišljenja na temu “Dešavanja na Zapadnom Balkanu i politički odgovori”, Fajon je ocijenila da se međunarodna zajednica mora mnogo više posvetiti razvoju i stabilizaciji Zapadnog Balkana.

“Moramo se mnogo više fokusirati na Zapadni Balkan. Ova godina je odlučujuća za napredak regije. Posebno zbog činjenice da se u nekoliko zemalja Balkana održavaju izbori. Sjedinjene Američke Države (SAD) su u prošlosti igrale vrlo značajnu ulogu na Balkanu, a nastavit će to raditi i u budućnosti. Ipak, potrebno je da se više posvetimo cijeloj regiji. Kao što su pokazali protesti u BiH u februaru ove godine, bez slušanja glasa naroda mogu se ugroziti stabilnost i mir”, rekla je ona.

Naglasila je da, od svih zemalja regije, BiH zahtjeva najviše pažnje i posvećenosti međunarodne zajednice.

“BiH moramo staviti na vrh naših prioriteta na Balkanu. To je trenutno najnestabilnija zemlja u regiji podijeljena po etničkim linijama. Dejtonski sporazum je okončao rat u BiH, ali nije doprinio uspostavljanju struktura za funkcionisanje države. Zato su potrebne ozbiljne promjene u BiH i unutrašnji proces koji će rezultirati širokim ustavnim promjenama”, kazala je Fajon.

Smatra da je narod u BiH posljednjim masovnim protestima jasno pokazao da želi promjene i da nije zadovoljan političarima u zemlji.

“Protesti u februari su na kraju rezultirali i nasiljem, najžešćim nasilje u zemlji nakon rata. Narod je jasno pokazao da nije zadovoljan političkim elitama i da želi promjene. Ekonomska, politička i socijalna situacija u zemlji je više nego zabrinjavajuća i potrebno je što prije djelovati”, istakla je ona.

Smatra kako se ne treba blokirati evropski put BiH slučajem Sjedić-Finci dodajući kako BiH što prije treba postati članica EU-a.

“Evropska unija može djelovati kao medijator. Ne smijemo dozvoliti da slučaj Sejdić-Finci blokira pristupanje BiH u EU. Potreban nam je jedan novi pristup prema Bosni i Hercegovini. U suprotnom slučaju, moglo bi se desiti veliko nasilje u toj zemlji, posebno pred izbore ove godine”, kazala je Izvjestiteljica Evropskog parlamenta (EP) za viznu liberalizaciju.

Svoje obraćanje su osim Fajon održali i Hoyt Yee, zamjenik asistenta sekretara za Evropske i euroazijske poslove pri američkoj vladi kao i Kurt Volker, izvršni direktor Instituta McCain za međunarodno liderstvo.

Osim o Bosni i Hercegovini, izlagači su govorili i o situaciji u ostalim zemljama regije, Albaniji, Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Kosovu i Crnoj Gori.

(Anadolija)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close