Takmičenje iz matematike: Pobjednici Lagumdžija, Kurtović, Krbezlija, Jašarević i Ibrić, a Bartulović iz Visokog treći

Na 53. takmičenju mladih matematičara, federalnom prvenstvu učenika srednjih škola u matematici, koje se održalo u dva amfiteatra Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF), takmičila su se 144 pobjednika kantonalnih takmičenja iz cijele Federacije BiH.

U kategoriji prvih razreda prvo mjesto dijele Zlatko Salko Lagumdžija iz Internacionalne srednje škole Sarajevo i Neira Kurtović iz Sarajevo koledža, dok je Din Bostandžić iz Druge gimnazije Sarajevo zauzeo treće mjesto, a Adnan Gobeljić, također iz Druge gimnazije, četvrto mjesto.

Kod drugih razreda, prvoplasirani je Mirza Krbezlija iz Internacionalne srednje škole Sarajevo, drugo mjesto dijele Emina Modrić iz Sarajevo koledža i Demir Papić iz Internacionalne srednje škole Sarajevo, dok je četvrto mjesto pripalo Ibrahimu Mustafiću iz Sarajevo koledža.

Među đacima trećih razreda, najbolje znanje pokazao je Abdulah Jašarević (Sarajevo koledž), druga je Lamija Kujan (Internacionalna srednja škola Sarajevo), treća je Dina Sarajlić (Druga gimnazija Sarajevo), a četvrti je Anes Valentić (Sarajevo koledž).

Među maturantima pobjednik je Adnan Ibrić (Gimnazija Lukavac), a drugoplasirani je Kenan Dedić (Sarajevo koledž). Treće mjesto dijele Ivan Bartulović (Franjevačka klasična gimnazija Visoko) i Selver Sadiković (USK koledž).

Olimpijada u Kolumbiji

Zenan Šabanac, viši asistent na PMF-u i predsjednik takmičarske komisije, kaže da su učenici radili zadatke iz algebre, geometrije, teorije brojeva i kombinatorike.

– Pobjednici će učestvovati na Matematičkoj olimpijadi BiH, koja će se 18. i 19. maja održati u Visokom, a najbolji s tog takmičenja idu na Međunarodnu matematičku olimpijadu u Kolumbiji – kazao je Šabanac.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close