Takmičenja za mlade modne dizajnere

Dom oružanih snaga Bosne i Hercegovine jedno od kultnih mjesta u Sarajevu, krajem marta 2014 godine, je domaćin 32. Nivea BH Fashion Week Sarajevo, koji nastavlja pružati podršku mladim talentiranim modnim dizajnerima a koji predstavljaju budućnost domaće mode putem platforme – „Perwoll New Generation 2014“ natječaja za mlade dizajnere.

Pobjednik i nositelj prve titule „Perwoll New Generation“ natječaja za mlade dizajnere, dobija novčanu nagradu od 1000 eura i besplatno učešće na „33. Nivea BH Fashion Week Sarajevo“ jesen/zima 2014.

Udruženje manekena i modnih kreatora BiH u suradnji  sa Tehnološkim fakultetom Banja Luka, odsjek tekstilni dizajn i Tehničkim fakultetom Bihać, odsjek tekstilni dizajn, početkom godine raspisalo je natječaj za takmičenje mladih neafirmisanih modnih dizajnera pod nazivom „Perwoll New Generation“.

Stručni žiri koji čine profesori iz struke, afirmisani modni dizajneri i eminetne ličnosti, izabrali su deset finalista, koji će imati priliku pokazati svoje stvaralaštvo na prestižnoj pisti najuticajnijeg modnog događaja u regiji 32. Nivea BH Fashion Week Sarajevo, na natjecanju mladih dizajnera – „Perwoll New Generation 2014“.

Među deset finalista „Perwoll New Generation 2014“ – natječaja za mlade dizajnere nalaze se: Barbara Kos, Dragana Telić, Emina Alijagić, Ilderina Šljivo, Jasmina Omerović, Lucija Vrcić,  Maja Sabljić, Marijana Pećanac, Marko Potkozarac Feher i Šejla Šušnjar.

Pobjednik i nositelj prve titule „Perwoll New Generation“ natječaja za mlade dizajnere, dobija novčanu nagradu od 1000 eura i besplatno učešće na „33. Nivea BH Fashion Week Sarajevo“ jesen/zima 2014.

Natječaju za mlade modne dizajnere „Perwoll New Generation“ mogli su pristupiti svi studenti studija tekstilnog i modnog dizajna i komplementarnih modnih škola/fakulteta iz cijele BiH, bez obzira na status (redovni, izvanredni) i godinu pohađanja studija, te studenti koji su diplomirali unazad tri godine (2011).

Na platformu „Perwoll New Generation“ su mogli pristupiti i oni koji mogu potvrditi završetak tehničke obuke u modnom dizajnu (krojači, itd), te školovani modni dizajneri i talentirani pojedinci, umjetnici i kreativci različitih struka između 19 i 29 godina – samostalni autori ili grupa od dva člana. Tematika kolekcija s kojima će se finalisti revijalno predstaviti je „casual“ ili „eksperimentalna“. Uslovi takmičenja mladih modnih dizajnera je da kolekcija nigdje nije prikazivana i da svoju premijeru ima upravo na platformi „Perwoll New Generation“ a koja će se održati u sklopu 32. Nivea BH Fashion Week Sarajevo.

Stručni žiri u sastavu profesora iz struke, urednika modnih magazina, afirmiranih modnih dizajnera, predstavnika Udruženja manekena i modnih dizajnera BiH, proglasiće Top 3 dizajnera, među kojima i pobjednika NATJEČAJA ZA MLADE DIZAJNERE – PERWOLL NEW GENERATION 2014, a pobjednik, tačnije, nositelj prve „Perwoll New Generation 2014“ titule dobija 1000 eura kao nagradu i besplatnu reviju na „33. Nivea BH Fashion Week Sarajevo“ koji se u okt/nov 2014. održava u Sarajevu.  Dakle, svoju će kolekciju moći predstaviti odabranih Top 3 dizajnera na „33. Nivea BH Fashion Week Sarajevo“ na jesen/zima 2014 godine. Njihovo učešće je besplatno odnosno Udruženje manekena I modnih kreatora u BiH obezbjeđuje za Top 3 dizajnera besplatnu reviju, pokrivene troškove manekenki, make-up artista, frizera, noćenja, troškove produkcije revije, marketing, PR itd.).

Projekt „Perwoll New Generation 2014“ natječaj za mlade dizajnere u sklopu 32. Nivea BH Fashion Week Sarajevo,  pokrenut je s namjerom da promovira neafirmirane modne dizajnere kroz originalne koncepcijske ideje.

Pokrivanjem svih troškova produkcije, modela, šminkera, frizera, smještaja i besplatnim učešćem domaćih modnih dizajnera, NIVEA BH FASHION WEEK SARAJEVO pruža mladim dizajnerima priliku da se bez uloženih vlastitih sredstava kvalitetno predstave široj javnosti i na taj im način omogućava adekvatnu medijsku promociju ali i ozbiljnu platformu za njihov daljni poslovni razvoj.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close