logo
bios

Tajni izvještaj Frontexa o migrantima: Biće teško!

Objavljeno prije 1 mjesec . u pon, mar 2nd, 2020

Agencija za zaštitu vanjskih granica Europske unije Frontex ovog vikenda je sastavila povjerljivi izvještaj čiji je sadržaj ipak iscurio u medije.

U izvještaju se navodi kako se “očekuju masovne migracije iz Turske”, izvještava njemački list Die Welt koji je imao priliku dobiti uvid u ovaj Frontexov dokument, koji je pipremljen za donositelje političkih odluka u vrhu Europske unije.

Frontex: Pritisak će samo rasti

“Bit će teško zaustaviti veliku količinu ljudi koji su se zaputili prema Europi”, predviđa se u Frontexovom izvještaju, uz dodatak da će “sljedećih dana pritisak samo rasti”. Situacije je toliko izmakla kontroli da Frontex predviđa kako izbjeglice neće zaustaviti ni intervencija turskih vlasti, ako iste odluče ponovno zatvoriti granicu prema Grčkoj.

Frontex navodi kako “vijesti na društvenim mrežama povećavaju mogućnost masovnog pokreta iz Turske prema granicama Europske unije”.

Grčka i Bugarska prve na udaru

Prve na udaru su Grčka i Bugarska, pa ne čudi što bugarski premijer Bojko Borisov danas putuje u službeni posjet turskog kako bi razgovarao s turskim predsjednikom Recepom Tayipom Erdoganom. Die Welt navodi da Frontex na bugarsko-turskoj granici ima tek 60 službenika.

Kada je riječ o Grčkoj, tamošnji premijer Kirijakos Micotakis najavio je da njegova vlada na mjesec dana ukida ljudsko pravo na traženje azila. Frontex je već ponudio dodatnu pomoć Grčkoj, ali se zasad ova agencija i vlada u Ateni nisu uspjele sporazumjeti kako bi konkretno ta pomoć trebala izgledati.

Micotakis je upozorio migrante da ne “pokušavaju ući u zemlju ilegalno jer će biti vraćeni”.

Dramatično na Lezbosu

Grčka je najavila da će “odvraćanje na svojim granicama povećati do maksimuma”, a premijer Micotakis se pozvao na članak 78.3 Europskog ugovora kako bi “osigurao punu pomoć EU-a”.

Prema podacima u UN-a, na grčko-turskoj granici se trenutno nalazi oko 13 tisuća izbjeglica, koji su noć proveli na otvorenom. Nadalje, naročito je dramatično na otoku Lezbosu, na kojem je preko vikenda došlo do sukoba između lokalnog stanovništva i izbjeglice, kojima lokalci nisu dozvolili pristanak. Došlo je i do premlaćivanja novinara i ljudskopravaških aktivista.

Grčka je u nedjelju rekla da se suočava s ozbiljnom prijetnjom dok se tisuće migranata okupljaju na njezinim granicama, nakon što je Turska odlučila pustiti migrante prema zapadnoj Europi.

Optužbe na račun Turske

“Turska koordinira i ohrabruje kretanje”, rekao je novinarima glasnogovornik grčke vlade Stelios Pecas, rekavši da se radi o “prijetnji nacionalnoj sigurnosti zemlje”.

Turska je otvorila svoje granice s Europom, Grčkom i Bugarskom, dajući slobodan prolaz tisućama izbjeglica i migranata. Tako vrši pritisak na EU i članice NATO-a kako bi dobila njihovu podršku za svoje vojne operacije u Siriji.

U Turskoj se već nekoliko godina nalazi oko 3,7 milijuna izbjeglica iz Sirije.

U svakom slučaju, citirani Frontexov izvještaj sugerira da stojim pred reprizom izbjegličkog vala iz 2015., te da EU ponovno nije do kraja spremna odgovoriti na taj izazov, prenosi Index.

Plenković: Spremni smo poslati vojsku na granicu

“Politika grčke vlade je ta da neće puštati migrante na nezakonit način i mi ćemo im svim sredstvima pomagati u tome da zaštitimo vanjske granice EU-a, konkretno grčku i bugarsku granicu”, rekao je sinoć u intervjuu za HTV hrvatski premijer Andrej Plenković.

Najavio je da je moguća aktivacija vojske na granici.

“Cijelo vrijeme govorim da treba rješavati problem na izvorištu krize, to je u ovom slučaju Sirija. Cijelo vrijeme na Europskom vijeću govorim našim partnerima da EU, kao što je imao aranžman s Turskom proteklih godina gdje smo uložili zajednički 6 milijardi eura, da takvu vrstu aranžmana možemo nastaviti. Hrvatski granicu primarno čuva hrvatska policija. Ako dođe do veće eskalacije razmišljat ćemo trebaju li se priključiti postrojbe hrvatske vojske”, rekao je Plenković.

(Vijesti.ba)

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh