Tajanstvena afganistanka Sharbat Gula

U siječnju 2002. godine američki fotograf iz Društva National Geographic Steve McCurry pronašao je u afganistanskim vrletima tajanstvenu ženu koju je fotografirao 1984. u jednom izbjegličkom kampu u Pakistanu u vrijeme sovjetske okupacije Afganistana i koja je – nakon što je fotografija objavljena 1985. na naslovnici časopisa National Geographic – postala simbol tajanstvenosti, grubosti, ljepote i siromaštva u jednome. A nitko joj nije znao ni ime.

 

McCurry je gotovo slučajno uslikao djevojčicu od oko 13 godina tokom posjeta izbjegličkom logoru, ne sluteći da će ta fotografija postati jednom od najpopularnijih i najmisterioznijih ikada. 17 godina nakon prvog odlaska u Afganistan, u zemlju Paštuna, odlučio je krenuti u tu zemlju u potragu za svojom izgubljenom, bezimenom djevojčicom. Noseći njezin portret raspitivao se za nju, a nakon što je na kratko morao napustiti Afganistan njegova ekipa došla je do traga koji bi mogao voditi do njezinog prebivališta. Bilo je to u pograničnom području Tora-Bore, na granici prema Pakistanu, i čovjek koji ju je prepoznao poduzeo je da ona dođe u Pakistan na susret s McCurryjem i ekipom. I da prvi put vidi tu jedinstvenu fotografiju.

 

steve-mccury-afganistanka-101

 

Ovaj put saznao je njezino ime – Sharbat Gula, ali ona nije znala koliko točno godina ima. Bilo joj je tada otprilike 29-30 godina. Živjela je u bijedi i sirotinji razorene zemlje, s mužem i troje djece, pretrpjevši – osim svih posljedica razorenosti zemlje – i smrt jednog djeteta. Bez škole je, roditelje nikada nije upoznala, ubijeni su dok je još bila beba, 1992. vratila se iz izbjegličkog logora u Pakistanu gdje je proživjela djetinjstvo, a preživjela je i talibanski režim. Sve je to ostavilo neizbrisive tragove na licu žene, razorivši njezino prelijepo djevojačko lice. Nosila je burku, ali je pristala pozirati fotografu i s otkrivenim licem.

 

McCurry je izjavio da je odmah prepoznao da je to ona. “Imala je vrlo karakterističan ožiljak na nosu, a i lice je odgovaralo u bobu. Oči, madeži, sve. Apsolutno, stoprocentno, bila je to ista žena.“ Forenzičari su poslije to definitivno potvrdili.

 

sharbat-gula 3

Sharbat Gula, 1984. i 2002.

 

Tako se Sharbat Gula dva puta našla na naslovnici najpoznatijeg svjetskog časopisa. Prvi puta 1985, postavši “svakako najupečatljivija slika koju smo ikad objavili“, po riječima urednika National Geographica Williama L. Allena. McCurry je, komentirajući utjecaj koji je imala ta fotografija, rekao: “Mogu shvatiti zašto su ljudi dirnuti njome: ona je tajanstvena, dvoznačna. Lijepa je, ali uznemirena. Istrajna je, u njoj ima snage. Siromašna je, ali nije stidna. To je slika kojoj se možete uvijek iznova vraćati.“ Ta fotografija našla se i na naslovnici specijalnog izdanja 100 najboljih fotografija.

 

Drugi put Sharbat se našla na naslovnici travanjskog broja 2002. godine, gdje pozira sa svojim slavnim djevojačkim portretom.
Sharbat je zamolila da se točno mjesto njenog boravišta nikada ne objavi. Steve McCurry i National Geographic drže riječ, pokušavajući da joj pomognu da svoju slavu pretvori u bolji život.

prometej.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close