Svjetsko prvenstvo u paraglajdingu: Najbolji je tim iz Kine

Sedmo svjetsko prvenstvo u paraglajdingu završeno je danas na Bjelašnici. Pobjednici takmičenja su predstavnici Kine, a slijede njihove iz kolege iz Slovenije, Češke, Bugarske i Srbije.

Za Bosnu i Hercegovinu nastupili su Dino Delić, Hazim Ljubijankić, Elvis Ljubijankić, Mario Knezović i Miron Matijević.

Ponosni organizatori

– Do sada smo organizovali takmičenja četiri puta, ali ovo je prvi put da organizujemo svjetsko prvenstvo. Zaista smo ponosni što smo ugostili brojne takmičare iz raznih dijelova svijeta, te što smo uspjeli organizirati ovo prestižno natjecanje u vrhunskom sportu. Ovo je bila jedinstvena prilika da gostima iz svijeta predstavimo i naše olimpijske planine na najljepši način. Ovim putem čestitam i pobjednicima takmičenja, kazao je Mirvad Zenuni iz Extreme Sport Cluba, koji je zajedno sa Vazduhoplovnim savezom BiH organizator takmičenja.

Na Svjetskom prvenstvu su učestvovali takmičari i takmičarke, njih 120, iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Bugarske, Bjelorusije, Rumunije, Norveške, Turske, Češke, Slovačke, Austrije, Italije, Njemačke, Švicarske, Velike Britanije, Japana, Malezije, Indonezije, Kine, Litvanije, Kolumbije i Katara.

Kako nam je pojasnio organizator, PGAWC (Svjetsko prvenstvo u preciznom slijetanju paraglajderom) je najcjenjenije, najzahtjevnije i najatraktivnije takmičenje u disciplini preciznog slijetanja paraglajderom. Ono okuplja najbolje svjetske pilote paraglajdera, bivše, aktuelne i buduće svjetske prvake čije prisustvo garantuje dolazak pilota amatera, turista i zaljubljenika u vazduhoplovne sportove iz svih dijelova svijeta.

Razvoj turizma

– U tom kontekstu organizacija ovakvih događaja ima izniman značaj za razvoj turizma zemalja domaćina takmičenja. Zahvaljujući prirodnim resursima idealnim za vazduhoplovne sportove, koje BiH posjeduje, vlada veliki interes, kako takmičarskih ekipa, tako i pratećih industrija u ovoj oblasti, dodao je Zenuni.

Ceremonija proglašenja pobjednika zbog loših vremenskih prilika održana je u hotelu Maršal.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close