LifestyleShowbiz

Svjetski plesači iz više od 20 država na Sarajevo Tango Festivalu

Svjetski prvak u salsi i argentinskom tangu Vedran Marčeta očekuje spektakl tokom četiri dana festivala, u posebnoj sarajevskoj atmosferi

Plesni klub “Aster” okupit će plesače iz više od 20 država svijeta na prvom Međunarodnom festivalu argentinskog tanga, koji će biti održan od 6. do 10. februara u Sarajevu.

Tokom festivala sudionici će imati priliku za učenje i unapređivanje plesnih vještina na radionicama svjetski poznatih učitelja tanga Miguelom Angelom Zottom Daianom Gusper iz Argentine, te Sercanom Yigit i Zeynep Aktar iz Turske. Oni će program festivala obogatiti nastupima, u petak i subotu večer.

Svjetski prvak u salsi i argentinskom tangu Vedran Marčeta očekuje spektakl tokom četiri dana festivala, u posebnoj sarajevskoj atmosferi.

– Raduje što nam dolaze posjetitelji iz različitih gradova svijeta. Festivalom argentinskog tanga Sarajevo se upisalo u red svjetskih gradova – istaknuo je, navode organizatori.

U okviru tog festivala bit će održane četiri noćne i tri dnevne milonge (plesne večeri), na kojima će sudionici i posjetitelji imati priliku plesati argentinski tango uz muziku koju će za njih birati i puštati tango DJ-evi iz Italije, Turske, Crne Gore i BiH.

Tango je nastao u Argentini krajem 19. stoljeća kao društveni ples u siromašnim lučkim četvrtima Buenos Airesa i Montevidea. Početkom 20. stoljeća stigao je u Europu i ubrzo postao međunarodna senzacija.

Danas, u gotovo svim dijelovima svijeta, mogu se naći tango zajednice čiji članovi slobodno vrijeme provode plešući tango na organiziranim plesnim večerima.

Tango je 2009. godine upisan na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

(Fena/mr)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close