-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleZdravlje

Svjetski dan svjesnosti o autizmu: Majke u ulozi asistenata?

Udruženje “Djeca svjetlosti” iz Banjaluke okuplja oko tridesetak djece sa autizmom, a gorući problem predstavlja nedostatak asistenata za nastavu, pa se za taj posao prijavljuju majke što nije dobro, rekla je predsjednik Udruženja Mirjana Kojić.

Najmlađi korisnik ovog udruženja ima četiri godine, dok najstariji 56 godina.

Povodom 2. aprila, Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, Kojićeva je istakla da je neophodan veliki trud da bi se učinili mali pomaci u radu sa djecom sa autizmom jer je svako autistično dijete priča za sebe.

Pronalazak asistenta u nastavi i dalje predstavlja gorući problem, kaže Kojićeva i ukazuje na fenomen da se uglavnom prijavljuju majke da budu asistenti svom djetetu.

“To nikako nije dobro”, smatra Kojićeva.

U Dnevnom centru boravi pet odraslih sa autizmom, a u popodnevnom radu u radionicama i projektima djeca koja su uključena u školovanje.

“Udruženje `Djeca svjetlosti` je od javnog interesa, te pokrivamo i ostale gradove i regije Republike Srpske, tako da pružamo pomoć svake vrste”, navela je Kojićeva.

Ona je ukazala na potrebu za uspostavljanjem kompleksa za dugoročno zbrinjavanje lica u slučajevima nakon smrti roditelja ili kada roditelj teško oboli, navodeći i da godinama traže uvođenje usluge “predah”, koju imaju sve zemlje okruženja, a podrazumijeva kratkotrajno zbrinjavanje djece u slučaju operacije roditelja.

Kojićeva je najavila da će sutra, na Svjetski dan svjesnosti o autizmu, biti organizovano druženje članova Udruženja u “Delta planetu”.

“Bićemo kreativni, crtaćemo, puštaćemo plave balone, dijeliti edukativne brošure, a sve s ciljem podizanja svijesti o autizmu”, navela je Kojićeva, te pozvala sugrađanje da im se pridruže i pruže podršku licima autističnog spektra.

Ona je podsjetila da je grad Banjaluka pokrenuo humanitarnu akciju “Od Banjaluke s ljubavlju”, u okviru koje je aktivan humanitarni broj 1414, čiji je cilj da prikupi novčana sredstva za izgradnju kuće za privremeno i dugoročno zbrinjavanje djece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju.

Svjetski dan dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. aprila svake godine, podstičući države članice UN da preduzmu mjere za podizanje svijesti o ljudima sa autističnim poremećajem, uključujući autizam i aspergerov sindrom širom svijeta.

Srna

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close