Svjetski dan napušteni životinja

U zemljama širom svijeta 4. aprila se obilježava Svjetski dan napuštenih životinja. 
Stotine napuštenih pasa i mačaka na ulicama našeg grada je svakodnevno izloženo različitim oblicima zlostavljanja, nasilja, namijernom povređivanju, patnjama, gladi, žeđi i bolestima, a na desetina ih se svaki dan napušta, bez ikakve sankcije.
Svako ko se odlučuje da kupi ili udomi kućnu životinju, obavezuje se da će je uzeti u svoju skrb tj vlasništvo sa punom odgovornošću, prethodno dobro promislivši posjeduje li uslove za odgovorno držanje kućne životinje, njenu skrb, dovoljno slobodnog vremena, sredstava za pravilnu ishranu, njegu i veterinarsku zaštitu.  Onoga trenutka kada ste donijeli odluku o udomljavanju ili kupovini životinje, vi postajete odgovorni za nju.  Kućna životinja nije igračka nego član vaše porodice.

Upravo zbog često nepromišljenih i ishitreno donesenih odluka o kupovini kućne životinje bez odgovorne analize vlastitih kapaciteta, iste bivaju napuštene, izbačene na ulicu onoga časa kada su postale ili prevelika obaveza, ili ih se vlasnik zasitio, ili su postale prevelik trošak.  Nerijetko smo svjedoci napuštanja starih životinja, slijepih, gluhih, bolesnih što ne samo da je krivično djelo kažnjivo Zakonom, no predstavlja čin okrutnosti bez presedana.  Napuštaju se rasne životinje, mješanci, štenci, odrasli psi i mačke, bolesne životinje, nesterilizirane životinje, ženke pred okot, tek rođeni štenci se bacaju u rijeke ili kontejnere da umiru sporom smrću…  Time se generira nova generacija napuštenih i neželjenih životinja na ulici, čime se stvara problem i za životinje i za ljude.
Neodgovorni vlasnici kućnih životinja napuštanjem svoje životinje ili njenog potomstva su primarni uzročnici problema prekobrojne populacije napuštenih životinja na ulici, koja se onda multiplicira uz nepromijenjene uvjete sredine i nekontroliranu reprodukciju.

Dužnost imaoca životinje je briga o potomstvu kućne životinje ili osiguranje prevencije nekontrolirane reprodukcije kroz sterilizaciju.

Svaka napuštena životinja, svaka životinja na ulici, rezultat je isključivo i samo ljudske nebrige i neodgovornosti. Posljedica je napuštanja od strane vlasnika, bilo da se radi o prvoj ili narednoj generaciji.

Apelujemo na vlasnike da svoje kućne životinje registruju, mikročipuju, sterilišu i doprinesu smanjenju broja neželjenih životinja, da ih ne napuštaju jer oni su članovi naših porodica, ne igračka.

Apelujemo na sve one koji žele da postanu ponosni vlasnici kućne životinje da dobro razmisle prije nabavke imaju li vrijeme i neophodan kapacitet da joj pruže sve ono što joj treba.  Apelujemo da ne kupuju životinje no da udome napuštene životinje, koje su lijepe, pametne, privržene, zahvalne, imunološki jake, koje znaju da vole beskrajno jako.

BUDITE ODGOVORAN IMALAC KUĆNE ŽIVOTINJE, JER ONI SU VAŠA BRIGA I ODGOVORNOST.  SPRIJEČIMO ZAJEDNO NASTANAK NAPUŠTENIH ŽIVOTINJA KROZ PROVOĐENJE PREVENTIVNIH MIJERA STERILIZACIJE I KASTRACIJE TE PROMOVIRANJE ODGOVNOG VLASNIŠTVA I UDOMLJAVANJE NAPUŠTENIH ŽIVOTINJA A NE KUPOVINU

Pokažimo suosjećanje prema napuštenim životinjama, oni su briga i odgovornost društva u cjelini.  Budimo zajedno glas onih koji svoj glas nemaju.

ŠAPA Zenica
zenicablog.com

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close