“Islamski fašizam”, nova knjiga Hameda Abdel-Samada

“Islamski fašizam”, nova knjiga Hameda Abdel-Samada, je razračunavanje s radikalnim islamom – islamizmom. Taj njemačko-egipatski kritičar islama u novoj knjizi piše trezveno, ali i provokativno.

(DW.DE)

Na zaštitnom omotu knjige se mogu vidjeti sjene dviju ukrštenih sablji. Slučajnost? Sigurno ne: Abdel-Samadova knjiga je jedan polemički spis, objava rata muslimanskim tvrdolinijašima. Protiv pobornika političkog islama on iznosi argumente svojom religijsko-političkom i povijesnom analizom. Međutim, on je glasan u stavu da islam ima fašizoidne karakteristike, i navodi da povijest za tu tvrdnju pruža dovoljno dokaza.

Hamed Abdel-Samad Njemačko-egipatski autor Hamed Abdel-Samad je već u prošlosti provocirao svojim tezama i analizama

Kad je Abdel-Samad svoje teze prošle godine iznio u Kairu, vjerske vođe su izdale fetvu kojom se taj autor praktično osuđuje na smrt. Jedan profesor sa Sveučilišta Al-Azhar, kao i jedan vođa terorističke mreže Džama Islamija su pred televizijskim kamerama javno zatražili njegovu smrt. Od tada je Abdel-Samad pod policijskom zaštitom.

Usporedba fašizam – islamizam

Tijekom čitanja u Njemačkoj, gdje Abdel-Samad živi od 2009. godine, iznosi svoju analizu: “Uspoređujem fašizam s islamizmom – ideološki, organizacijski i politički. Obje ideologije utiru put nasilju. Obje svijet dijele u vjernike i nevjernike, na prijatelje i neprijatelje. Nijedna nema skrupula da uništi protivnika, a obje su antisemitske. Obje polaze od toga da je njihova vlastita skupina ona ‘izabrana’, da imaju pravo vladati svijetom. I obje proizilaze iz poraza i poniženja.”

Knjiga “Islamski fašizam, jedna analiza”

Neobrijana brada, kratko ošišana, crna i začešljana kosa, koncentrirani pogled pod namrštenim čelom: taj čovjek u maslinasto zelenoj jakni sa šalom oko vrata, u farmericama i crnim cipelama, doima se neprimjetnim. Ali njegova analiza je itekako primjetna.

Razoružavajućom direktnošću Abdel-Samad uspoređuje fašističke režime Njemačke i Italije 20. stoljeća s islamski orijentiranim vlada i islamističkim skupinama od danas. Je li riječ o borbi protiv modernog doba? Prosvjećivanja i Židova? Veličanja vojske? Autoriteta umjesto slobode? Zajednice umjesto individua? Taj kritičar Islama doduše ne poistovjećuje islamizam s fašizmom. Ali upućuje na zapanjujuće paralele – pri nastanku, razvoju i marcijalnim posljedicama.

Milijuni žrtava islamizma

Škakljive su to teze, pogotovo zato što su u Njemačkoj usporedbe s nacionalsocijalizmom teške same po sebi. Zauzvrat ovaj politolog otvara jednu računicu, koja se doima ciničnom: “Mnogi ljudi kažu da je fašizam odgovoran za smrt šest milijuna Židova. Mjerilo za fašizam ne smije biti šest milijuna mrtvih. Kad zbrojite sve žrtve islamista, također se dođe do milijunskog broja: žrtve iranskog režima, smaknute, mučene do smrti, stotine tisuća. Žrtve alžirskog građanskog rata, kojega su raspirili islamisti, žrtve iračkog građanskog rata, žrtve rata u Siriji, Sudanu, Somaliji, Jemenu. Usto dolaze žrtve više od 40.000 terorističkih napada, koji su izvršeni proteklih 20 godina – sa stotinama tisuća mrtvih, inače većina njih muslimani – tu dođete do brojke od skoro šest milijuna!” Zaključak tog povjesničara: “Islamizam možda nema istu mašineriju ubijanja kao što je to imao nacionalsocijalizam, ali iste poglede i iste ciljeve.”

Rješenje glasi: sekularizam

Spojivost političkog islama i demokracije Abdel-Samad slikovito dočarava: “Biste li kupili mercedesa bez motora i onda ga dali vući od dva magarca?” Politički islam nije daleko napredovao u proteklih stoljeća, navodi on i pojašnjava da političkom islamu, kako kaže, nedostaju iskustva reformacije i prosvjetiteljstva. On ljudima ne želi uzeti njihovu religiju, nema ništa protiv duhovnosti, kako piše Abdel-Samad, dok god se religija ne upliće u političko-pravni sustav. Rješenje, upravo i u islamskom svijetu stoga za njega glasi: sekularizam!

Hamed Abdel-Samad “Neću šutjeti!” – poručuje Abdel-Samad

Dolijeva li Abdel-Hamed svojom kritikom nepotrebno ulje na zapadno-istočnu vatru? “Ne”, kaže Abdel-Samad, koji je kao sin jednog imama iz Egipta socijaliziran Kur'anom. “Ja konstatiram. Ja pišem, ja mislim!” Navodi da nema nikakvu “misiju”, citirajući ujedno pisca Karla Krausa: “Ne mogu snijeti jaja, mogu samo prepoznati kad je neko jaje trulo – i reći: nemoj jesti ta jaja, ona su pokvarena!”

Nakon “Moj oproštaj od neba” (2009.) i “Propast islamskog svijeta – jedna prognoza” (2010.), i za njegovu novu knjigu važi da je naslov taj koji nosi težinu. Sama posveta iritira: “Za moju dragu majku. Ona me zamolila da ovu knjigu ne objavljujem.” Abdel-Samad se ne želi povinovati logici fanatika. “Ako šutim, onda im dajem moć da i sve druge kritički nastrojene autore ušutkaju. Tu uslugu im neću učiniti!” Abdel-Samad oštrice sablje drži dakle i dalje ukrštenima. Interesantna knjiga, koju vrijedi pročitati.

Autori: Stefan Dege / Marina Martinović

Odgovorni urednik: Svetozar Savić

Hamed Abdel-Samad: “Islamski fašizam, jedna analiza” (njem.: “Der islamische Faschismus, Eine Analyse”), izdavač: Droemer Verlag München 2014., ISBN 978-426-27627-3

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close