Svjetski dan mentalnog zdravlja

Ovogodišnja tema “Dostojanstvo i mentalno zdravlje”

Asocijacija XY, u suradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS, simbolično će u Banjoj Luci i Sarajevu obilježiti Svjetski dan mentalnog zdravlja.

Taj događaj najavljen je za danas u Banja Luci. Planirano je obraćanje ministra zdravlja i socijalne zaštite RS-a Dragana Bogdanića i koordinatorice za mentalno zdravlje RS Biljane Lakić, a prezentaciju “Dostojanstvo u mentalnom zdravlju” održat će Joka Blagovčanin – Simić.

Planirano je i predstavljanje korisnika usluga Dnevnog centra “Zajedno” i učenika Gimnazije, Medicinske i Muzičke škole iz Banje Luke.

Događaj istim povodom bit će održan u ponedjeljak, 12. oktobra, u Sarajevu, a najavljena je projekcija filma “Obojene ptice”.

Gostima će se obratiti koordinatorica zdravstvenog programa Ambasade Švicarske Maja Zarić, direktorica Asocijacije XY Emina Osmanagić i prodekan za nastavu Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Mirza Smajić.

Predavanja o temi “Mentalno zdravlje” održat će pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, te Vahid Đulović uime Udruženja za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK-a “Fenix” i Nermina Mujagić s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, najavljeno je iz Asocijacije XY.

Obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja u Banjoj Luci i Sarajevu bit će realizirano u okviru Projekta mentalnog zdravlja u BiH, koji podržava Vlada Švicarske a implementira Asocijacija XY.

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. oktobra, a ovogodišnja tema je “Dostojanstvo i mentalno zdravlje”.

Autor: Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close