LifestyleZdravlje

Svjetska sedmica u borbi protiv glaukoma

Druga sedmica u mjesecu martu, obilježava se kao sedmica borbe protiv glaukoma (bolest očnog živca). Glaukom ili bolest očnog živca je drugi najčešći uzrok sljepoće u svijetu uz kataraktu i senilnu makularnu degeneraciju. 

Procjenjuje se da je 4,5 miliona ljudi oslijepilo na oba oka zbog glaukoma i da će taj broj porasti na 11,2 miliona do 2020. godine. Važno je napomenuti da je zbog “tihog” napredovanja bolesti, barem u svojim ranim fazama, do 50% oboljelih osoba u razvijenim zemljama nisu ni svjesni da imaju glaukom. Ovaj broj može porasti i do 90% u nerazvijenim dijelovima svijeta.

Pacijenti koji imaju povišen krvni pritisak i dijabetes spadaju u rizičnu skupinu za razvoj glaukoma.

Najčešće su pogođene starije dobne skupine iako i djeca mogu oboljeti od glaukoma.

Pravovremenim prepoznavanjem bolesti i ispravnim liječenjem spriječava se trajni gubitak vida.

Kako prepoznati i liječiti glaukom (bolest očnog živca)?

– Glaukom se dijagnosticira jednostavnim i bezbolnim pregledom kod oftalmologa.

– Za početak je potrebno izmjeriti očni pritisak i pregledati vidni živac.

– Samo oftalmolog može pouzdano izmjeriti očni pritisak, pregledati vidni živac, otkriti druge važne simptome ove bolesti i prepoznati rizične faktore; u slučaju sumnje na  glaukom, uputit će bolesnika na daljnju dijagnostičku obradu.

– Za preciznu dijagnozu potrebno je učiniti pregled prednjeg segmenta i očnog kuta (gonioskopija), pregled vidnog polja i procjenu stanja vlakana vidnog živca.

– Glaukom se može liječiti lijekovima (kapi), laserom ili operativno, što ovisi o vrsti glaukoma i oštećenju vida u trenutku kada je glaukom dijagnosticiran.

dzvisoko.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close