BiHPolitika

Svjetska sedmica imunizacije u BiH: Najveće dostignuće u zdravstvenoj znanosti

Poručio je to pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez na Centralnom stručnom skupu u Sarajevu, čime je počelo obilježavanje Svjetske sedmice imunizacije u BiH.

Predstavnici nadležnih institucija ocijenili su alaramantnim što je posljednjih godina u BiH došlo do pada obuhvata imunizacijom, koji u 2016. godini iznosi oko 70 posto.

“Zato moramo promijeniti stavove građana, koji moraju znati da je imunizacija najveće dostignuće u zdravstvenoj znanosti budući da nas štiti od značajnog broja bolesti. Moglo bi se reći da je imunizacija žrtva svoje uspješnosti jer smo svi zaboravili bolesti koje su zahvaljujući vakcini iskorijenjeni”, kazao je Čerkez.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar naglasio je da obuhvat imunizacije u BiH nije onaj preporučeni od Svjetske zdravstvene organizacije koji iznosi 90-95 posto.

“Nizak cjepni obuhvat stvara pretpostavku za pojavu epidemija i drugih bolesti. Ospice nisu bezazlena bolest u zemljama EU već je umrlo 17 ljudi. Roditelji moraju shvatiti da je jedina ispravna odluka vakcinisati dijete”, dodao je Pehar.

Zbog niske pokrivenosti imunizacijom na skupu je zabirnutost izrazila predstavnica UNICEF-a u BIH Geeta Narayan navodeći da je neophodno osigurati da postoje tačne i pouzdane informacije o koristima vakcinacije bazirane na dokazima.

Zahvaljujući vakcinaciji, istakla je, od 2010. do 2015. godine u svijetu je spriječeno 10 miliona slučajeva smrti, te su, kao kaže Narayan, kontraindikacije veoma male u odnosu na činjenicu koliko vakcinacija može spriječiti bolesti.

Svake godine u posljednjoj sedmici aprila države članice Svjetske zdravstvene organizacije, uključujući BiH, obilježavaju Evropsku/Svjetsku sedmicu imunizacije s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti imunizacije te poboljšanja obuhvata imunizacijom.

S tim u vezi, Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH u saradnji s Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u BiH i UNICEF-om u BiH, organiziralo je danas u Sarajevu Centralni naučni skup, na kojem oko 80 stručnjaka iz oblasti imunizacije razmatraju aktuelnu situaciju u provođenju programa imunizacije u Federaciji BiH.

Fena
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close