Ostali sportoviSport

Svjetska prvakinja Tara Bohajtuk: Ne borim se zbog novca

Petnaestogodišnja Sarajka je na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u Italiji superiorno osvojila zlato u kategoriji mlađih juniorki u kategoriji do 60 kilograma.

Za Taru zlato iz Venecije samo je jedno u nizu. Ipak, u razgovoru za Klix.ba ističe kako ono ima posebnu vrijednost.

“Ovo mi je, definitivno, najdraža medalja do sada u karijeri, a osvojila sam ih 40-ak”, kaže Tara, te nastavlja:

“Pripreme su bile zaista naporne, trčala sam svako jutro u pola 6 i po osam kilometara po pijesku u Ulcinju”, govori djevojka koja je do titule svjetske prvakinje stigla pobjedom u finalu protiv Elene Katsimichu s ubjedljivih 10:0.

15 mečeva, 15 pobjeda u ringu

Tarina dominacija u ringu, gdje ima skor 15-0, predstavlja ujedno i mali problem. Naime, u svojoj starosnoj kategoriji (15 i 16 godina) nema dostojne protivnice u regionu, te se mora boriti protiv starijih djevojki.

“Ove godine sam se sa 14 godina, odnosno kao starija kadetkinja, borila u ringu protiv djevojki koje su u juniorima. Navikla sam se boriti sa djevojkama koje su dvije, tri godine godine starije od mene. Bitno mi je da imam dostojnu protivnicu, a ne ‘vreću za udaranje’, volim se takmičiti. Od borbi koje sam do sada radila, pored ove za zlato u Veneciji, izdvojila bih i finale Balkanskog prvenstva gdje sam se borila sa viceprvakinjom svijeta Palinom Galinovom. Naravno, dobila sam je ubjedljivo”, kaže uz osmijeh Tara.

Foto: K. S./Klix.ba

Foto: K. S./Klix.ba

A u svijet kickboksa ušla je sasvim slučajno, te je u jednom periodu i htjela odustati od treniranja.

“Trenirala sam balet i plivanje, a kum me nagovarao da probam trenirati neki borilački sport. Kada sam vidjela kako se bori Gina Carano, rekla sam sebi ‘moram ovo probati’. Ona mi je idol. Mama se protivila, dok je tata odmah rekao da idem trenirati. Na prvom takmičenju sam osvojila srebro, i onda su uslijedila zlata sve do Evropskog prvenstva u kick lightu, kada sam osvojila bronzu i tu sam htjela odustati”, govori Tara i nastavlja:

“Kick light se održava na tatamiju, što meni nikako ne odgovara. Sudije su me oštetile, skinule su mi bodove bezveze skroz i bilo mi je veoma krivo. Htjela sam odustati, ali me trener Redžep Halilović, koji je najzaslužniji za sve moje uspjehe i kojem sam neizmjerno zahvalna, nagovorio da nastavim. Rekla sam ‘može, ali se više nikada neću boriti na tatamiju’. Trener je uvažio moju želju i od tada se borim isključivo u ringu”, govori svjetska juniorska prvakinja.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Pred njom je još jedno svjetsko i dva evropska prvenstva za mlađe juniorke, no ona već razmišlja i o odlasku u seniorsku konkurenciju.

“Sada se sa 15 godina već borim protiv starijih juniorki (17 i 18 godina, op. a.), a najvjerovatnije ću se sljedeće godine boriti protiv seniorki, ali ne namjeravam odmah ići na velika takmičenja. Moram još ojačati, ipak se osjeti razlika kada se borim ja sa 16 protiv neke od 30 godina”, kaže Bohatjuk, koju do kraja ove godine očekuje još takmičenje u Crnoj Gori (Pljevlja).

Odlazak u profi vode će pričekati

A o odlasku u profesionalne vode još uvijek ne razmišlja.

“U profi vodama bih se jedino borila u kickboksu ili muay thaiju. Sada je popularan MMA, ali meni je to prebrutalno. Skoro da je sve dozvoljeno, osim da grizeš i oči da kopaš. To mi se ne sviđa”, ističe Bohatjuk.

Na našu konstataciju da je u profi vodama novac ipak mnogo veći nego u amaterskom sportu, tara je imala spreman odgovor.

“Super je dobiti novac, ali ne borim se zbog toga”, kaže Tara koja je istakla pomoć Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

“Ministar Mirvad Kurić nas je do sada uvijek nagrađivao ako donesemo medalju sa takmičenja, ali, ponavljam, novac mi nije na prvom mjestu”, kaže Tara Bohatjuk.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close