Svjetska banka: Zbog poplava rast BDP-a u BiH oko nule

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Bosni i Hercegovini bit će oko nule, a 2015. godine može se očekivati skroman oporavak ekonomije , ocijenila je direktorica Svjetske banke (WB) za jugoistočnu Europu Elizabeth Goldstein u intervjuu kojega je u četvrtak objavio sarajevski “Dnevni avaz”.
Prognoze koje su rađene prije majskih poplava sugerirale su kako bi već ove godine BDP u BiH mogao bilježiti pozitivan rast i do 1,2 posto, no ta elementarna nepogoda je ostavila izuzetno teške posljedice koje su direktno uticale na cjelokupnu ekonomiju.

Goldstein je ipak istaknula kako se već vide znakovi blagog oporavka.

“Na osnovu toga vjerujemo da će ekonomskirast biti oko nule. Iako to ne zvuči baš dobro, ovakav prirodni rast bolji je nego što smo to očekivali nakon poplava”, kazala je Goldstein navodeći kao primjer znatno brži oporavak poljoprivrede od očekivanog.

Na temelju takvih pokazatelja, istaknula je Goldstein, može se pretpostaviti da će BiH u idućoj godini zabilježiti pozitivan ekonomski rast.

“Ne mogu govoriti o brojkama, ali očekujem napredak, iako skroman”, kazala je Goldstein.

Svjetska banka do sada je kroz različite projekte i kredite uložila u BiH više od 1,8 milijardi dolara, no Goldstein ističe kako su ti iznosi, kao i oni koje ulaže primjerice Međunarodni monetarni fond (MMF), “sitni” u poređenju s onim što ta država dobija iz drugih izvora, a posebno od doznaka njenih građana koji žive u inostranstvu.

“Moram reći da BiH ne živi na novcu MMF-a i Svjetske banke”, kazala je Goldstein.

Ona je konstatirala kako je malo i srednje poduzetništvo u BiH najvitalnije pa ih treba dodatno pomoći provedbom reformi.

Istaknula je i kako cijela država mora pokazati spremnost za natjecanje na otvorenim tržištima i osigurati veću fleksibilnost radne snage.

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close