Svjetska banka u BiH: Dajemo 1,7 milijardi maraka BiH u pet godina!

Šefica Svjetske banke u BiH Tatjana Proskurjakova

SVJETSKA BANKA Dajemo 1,7 milijardi maraka BiH u pet godina!

Od ukupno 600 miliona dolara koliko je proteklih godina Svjetska banka stavila na raspolaganje BiH za različite projekte, polovina je iskorištena. Drugu polovinu od 300 miliona dolara tek treba iskoristiti, a riječ je o projektima iz više sektora. Poručila je to u intervjuu za „Avaz“ Tatjana Proskurjakova, šefica ureda Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, koja je na ovu funkciju imenovana krajem prošle godine.

Privatni sektor

Proskurjakova je za naš list najavila donošenje nove strategije Svjetske banke za BiH, u okviru koje će našoj državi u narednih pet godina na raspolaganju biti čak 750 miliona dolara. Zajedno s neiskorištenih 300 miliona, to je ukupno više od milijardu dolara, odnosno 1,7 milijardi maraka koje će biti na raspolaganju za projekte u BiH!

– Povlačenje ovih sredstava ovisit će i o potražnji od vlasti i o brzini implementacije reformi te o sposobnosti iskorištavanja tih sredstava – ističe ona.

Šta je, prema tome što govorite, prioritet za bh. vlasti u ekonomskom pogledu?

– U izvještaju za BiH nastalom nakon obimnih analiza, koji ćemo objaviti u decembru, osnovna opaska je da je BiH zemlja koja je neuravnotežena, ali za nekoliko generacija mogla bi se postići ta ravnoteža. A ta neravnoteža odnosi se na vrlo veliki i neefikasan javni sektor te s druge strane dosta anemičan privatni sektor, koji trenutno ne ostvaruje dovoljno rasta i koji ne otvara dovoljno radnih mjesta. Postoje brojne stvari u javnom sektoru koje bi se trebale poboljšati, a jedna od njih je reforma preduzeća u državnom vlasništva. Dosta toga treba uraditi da se omogući prosperitet privatnog sektora. Dobra je vijest da je sve to moguće i vlade su već počele raditi na mnogim od ovih reformi.

Kako komentirate početak reforme državne službe u FBiH?

– To je, ustvari, dio pokušaja Federalne vlade da implementira dogovorenu Reformsku agendu. Znam da je to bila kontroverzna odluka. Vlada pokušava učiniti da državna služba bude njen instrument za implementaciju Reformske agende. Mi mislimo da predložene reforme same po sebi neće moći ostvariti taj cilj i da treba uspostaviti bolju vezu između učinka i rada državnih službenika, njihovog nagrađivanja i plaćanja. Vještine i znanja državnih službenika trebaju odgovarati radnim mjestima i zadacima koje obavljaju. Najznačajnije je stvoriti stimulacije i mehanizme u državnoj službi te generalno na tržištu radu.

Široka lepeza

Koliko ste zadovoljni implementacijom Akcionog plana Reformskog agende u FBiH? 

– Reformska agenda predstavlja mogućnost bez presedana za ovu zemlju da promijeni svoj put razvoja. Bili smo počastvovani što nas je Vlada FBiH pozvala da učestvujemo u Reformskoj agendi. Ali, najviše nas je iznenadio nivo konsenzusa o toj agendi, koji je ovaj put postignut između svih nivoa vlasti, a i s međunarodnom zajednicom. To mi daje dosta nade da će se ove reforme zaista i ostvariti i da će imati rezultate. Mi na raspolaganju imamo široku lepezu instrumenata i alata da pružimo podršku za ovaj zamah reformi.

Mudar pristup Vlade

Kakav stav imate kada je riječ o ubrzanju privatizacije?

– Drago nam je što se Vlada FBiH upustila u rješavanje ovog problema i što je zatražila našu pomoć. Neće nam trebati mnogo vremena, jer smo svjesni hitnosti ovog pitanja, a analizu smo već počeli. Mislim da ćemo u narednih nekoliko mjeseci moći dati neke preporuke i razgovarati s Vladom. Smatramo mudrim pristup Federalne vlade rješavanju preduzeća u državnom vlasništvu, jer ne misle da se sve mora privatizirati, pa su preduzeća podijelili u tri grupe.

Autor: A. DUČIĆ – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close