Poreska uprava FBiH blokirala račun Šumskog privrednog društva ZDK

Uposlenici ŠPD-a najavljuju proteste

Za naplatu neplaćenih poreskih obaveza iz perioda septembar 2008. do aprila 2011. godine, ukupno 22 mjeseca, Poreska uprava Federacije BiH je odlučila izvršiti blokadu transakcijskog računa Šumskog privrednog društva ZDK,  za ukupan iznos od 5.282.532,88 KM.

Iz Sindikata poručuju kako ovo znači kraj Javnog preduzeća Šumsko privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona, d.o.o. Zavidovići, koje ima svoju društvenu ulogu da u skladu sa  zakonom i šumsko-privrednom osnovom vodi brigu o javnom dobru to jest o šumama na području kantona.

– Moramo primijetiti da se radi o apsolutno neracionalnom i nelogičnom potezu Poreske uprave jer u ovom slučaju neće se ostvariti krajnji cilj, a to je opstanak preduzeća i naplata potraživanja.Ovakvom blokadom računa prestaje sa radom javno preduzeće, a Poreska uprava će naplatiti samo neznatan dio poreskog duga koji se zatekao na računu dužnika – istakao je Džemal Saćić, sindikalni povjerenik.

On dodaje da novčanog priliva više neće biti jer će proizvodnja prestati sa radom.

– Bez novca nema proizvodnje, a bez proizvodnje nema novčanog priliva jer već sutra preduzeće mora stati sa radom obzirom da ne može nabaviti repromaterijal za odvijanje procesa proizvodnje. Stoga se ne možemo načuditi nerezonskom potezu Poreske uprave koja uništava preduzeće koje redovno svakog mjeseca uplati oko 600.000,00 KM poreskih obaveza u kojem radi  oko 1000 radnika, i još najmanje toliko je u indirektnoj vezi sa preduzećem – kaže Saćić.

– Apsolutno je čudno da Poreska uprava odbije prijedlog preduzeća da svoj poreski dug nastao u nekom ranijem periodu plati na 60 mjesečnih rata zbog, po mišljenju Poreske uprave, lošeg ekonomskog stanja a da odmah nakon toga izvrši blokadu računa za više od pet miliona maraka. Gdje je tu rezon, kada Poreska uprava zaključuje da će se lakše naplatiti blokadom računa nego odobravanjem plaćanja na rate, pitaju se u Sindikatu.

Ističu kako se Sindikat mora suprostaviti i da će sve učiniti da to spriječe, kako zbog svojih radnih mjesta i svoje egzistencije tako i zbog društvenog zadatka javnog preduzeća.

Iz Šumskog privrednog društva ZDK uputili su poziv nadležnim državnim organima da se oglase.

U protivnom, ukoliko se ne izvrši deblokada računa i preduzeću ne omogući redovan rad, organizovat ćemo protestni skup pred Vladom ZDK u Zenici, 30.10.2015.godine u 10 sati, te poduzeti i sva druga raspoloživa sredstva u cilju spašavanja preduzeća koje od  01.05.2011.godine redovno izvršava sve svoje obaveze kako prema državi tako i prema radnicima, poručuju iz Sindikalnog odbora JP ŠPD Zeničko-dobojskog kantona

 

Autor: Ar.Memišević – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close