Svjetska banka predviđa ekonomski rast BiH u ovoj godini od 2%

Svjetska banka predviiđa za Bosnu i Hercegovinu rast u 2014. godini od 2,0%, dok je za 2013. godinu ekonomski rast procijenila na 0,8%, navodi se u izvještaju “Globalna ekonomska perspektiva” koji ova instituija objavljuje dva puta godišnje.

Za 2015. godinu Svjetska banka predvidjela je rast BDP-a od 3.5%, koliko bi trebalo da iznosi i u 2016. godini.
Saldo tekućeg računa BiH kao udio u BDP-u Svjetska banka procjenjuje na -7.5%, a u 2014. godini -6.6%. Deficit bi se trebao psotepeno smanjivati na -6.3% u 2015. i -6.1% u 2016. godini.
Kako se navodi u izvještaju Svjetske banke, globalna ekonomija se polako oporavlja, predvođena naprednim ekonomijama koje su promijenile kurs nakon petogodišnje finansijske krize i recesije te zahvaljujući kontinuirano dobrom nastupu Kine.
U izvještaju Banke se, ipak, navodi da je perspektiva ekonomskog rasta još osjetljiva na rast kamatnih stopa i moguće nestabilnosti u protoku kapitala, dok američke Savezne rezerve olakšavaju poticaje za američku ekonomiju, najveću na svijetu.
U izvještaju Svjetske banke “Globalna ekonomska perspektiva” navodi se o da se očekuje da globalni ekonomski rast poraste s 2,4 posto u 2013. na 3,2 posto u ovoj godini i na 3,4 posto u 2015.
U izvještaju se navodi da bi momentum koji se stvara u zemljama poput Sjedinjenih Država i Japana trebao podržati snažniji rast u zemljama u razvoju.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close