Svijet prepoznaje Bosnu po Srebrenici i fudbalu

„U moje vrijeme igrali smo za pasulj, ćevape, pa ako još padne i šampita, onda je to pun pogodak. Ovo danas što se radi u fudbalu počinje da iritira”, rekao je za „Alo!” legendarni Ivica Osim.

Povod za priču sa nekadašnjim selektorom Jugoslavije koji živi u Sarajevu bilo je nekontrolisano trošenje novca od najbogatijih klubova Evrope, koji su u dosadašnjem prijelaznom roku potrošili stotine miliona eura. Najsvježiji primjer nekontrolisanog bacanja novca je transfer Gereta Bejla iz Totenhema u Real, za astronomskih 100 miliona eura.

– Fudbal uveliko siječe granu na kojoj sjedi! Šta će biti kada im nestane novca? Ljudi koji plaćaju toliko treba da znaju da utiču i na kvalitet, jer što je veći novac, veće je opterećenje. To nije garancija da će fudbaler bolje igrati. Teško je upoređivati moje vrijeme i sad, jer je ovo danas otišlo predaleko i počinje da iritira. Ne mogu da nađu pravu mjeru ni oni koji primaju toliki novac. Fudbal bi trebalo da bude samo igra – naglasio je Osim.

Danas je od samo jedne nedjeljne zarade moguće kupiti sebi automobil, kuću, a nekada…

– Prvi novac koji sam zaradio od fudbala dao sam majci da bih se izvadio na neki način, opravdao što igram fudbal. Imao sam mnogo prijatelja koje sam ubjeđivao u ovakav razvoj fudbalske igre, nisu mi vjerovali. Meni tada fudbal nije pomogao, ili, hajde da kažemo, jeste, dobijao sam premije, izvodio drugove na ćevape i piće i pomagao majci. To mi je bila kompenzacija.

Da je na mjestu direktora bogatih klubova, Osim se ne bi tako ponašao.

– Pitanje je šta hoće čovjek. Oni koji kupuju treba da sjednu i da shvate da nije dobro duplirati igrače, već da je najvažnije napraviti kompaktnu ekipu, da svi budu podjednako eksponirani u medijima, jer na kraju krajeva, odmah postaješ „neko”. Koliko novca prima, Mesi bi svakih pet minuta trebalo da daje po gol. Bojim se da Nejmar ne pukne odmah u Barseloni. Od igrača sa prostora bivše SFRJ jedini za koga je plaćeno debelo ovog ljeta je Stevan Jovetić.

– Jovetić može dosta individualno da napravi. On je podignut na taj nivo da rješava sam kada drugima ne ide. Tako igra čitav život, neće mu biti teško, a ima i kvalitetne saigrače. Novi menadžer je tražio lucidnost u Jovetiću, koji drugi ne umiju da isprate. Nije dovoljno da daješ golove i asistiraš, moraš da imaš ludačku inteligenciju. Mnogi još nisu shvatili šta je genijalnost kod igrača – zaključio je Osim.

Nismo beskorisni

 

Odličnim rezultatima u kvalifikacijama, fudbal u Bosni i Hercegovini je dobio na težini, a priznanje je stiglo i za selektora Safeta Sušića, čije ime je povezivano sa Barselonom.
– Svijet nas prati, nije da smo baš beskorisni. Jedini naš izvozni produkt koji prolazi. Ako neko zna Bosnu, zna je po fudbalu ili po Srebrenici. Postali smo interesantni, veliki je to korak naprijed, ne samo za njega već i za sve u BiH. Sušić ima kvalitet koji drugi nemaju, mirnoću koja imponuje. U tim teškim situacijama neki bi izgubili glavu, a on ostaje vrlo miran, samosvjestan i siguran u to što se dešava. Na njega računamo i u narednom kvalifikacionom ciklusu – rekao je Osim.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close