Svijet: Od 2006. berza pala 18.000 puta, slučajno ili ne?

Na brzinama koje ljudsko oko i mozak ne mogu da prate odvija se jedno malo drugačije finansijsko tržište.

Njima upravljaju kompjuterski sistemi odgovorni za funkcionisanje savremenih berzi, ali još uvijek nije utvrđeno da li u ovakvim situacijama ima prostora za malverzacije.
Analitička kompanija Nanex sakupila je podatke o kretanju američkih berzi u periodu od 2006. do 2011. godine i došla do podatka da su njeni indeksi tada padali više od 18.000 puta. Međutim, ljudi to nisu ni registrovali, s obzirom da je vrijeme tokom koga su se “padovi” dešavali iznosilo manje od trećine sekunde.
Prema ranijim istraživanjima, ljudsko oko to može da registruje kao kratak bljeska a šahovskim majstorima je potrebno 650 milisekundi kako bi shvatili da su matirani dok je svako dešavanje ispod tog vremena prebrzo za ljudski mozak.
S obzirom da berzanski regulatori ne prate ovako kratkotrajne promjene, analitičari u Nanexu postavili su i jedno interesantno pitanje: Da li je ovih 18.000 munjevitih prekida u algoritmovima bilo zaista u poptunosti slučajno ili oni možda predstavljaju neki novi oblik sakrivenog trejdinga?
“Imamo premlao informacija pa je teško još uvijek reći. Međutim, veoma je čudno da se to dešavalo godinama, a da niko nije primijetio”, istakao je vođa studije Nil Džonson, profesor fizike na Univerzitetu u Majamiju. Pogotovo je neobično, kaže on, što se vrhunac ovakvih aktivnosti dešavao baš u najgorim trenucima finansijske krize.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close