Švicarska i Švedska podržavaju revitalizaciju mjesnih zajednica u BiH

Direktor Ureda za suradnju pri Ambasadi Švicarske u Bosni i Hercegovini Joseph Guntern i direktorica Švedske međunarodne agencije za suradnju (Sida) pri Ambasadi Švedske u BiH Marie Bergström potpisali su danas, uime svojih vlada, sporazum o sufinanciranju projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica (MZ)”.

Vrijednost projekta, kojeg podjednako sufinanciraju vlade BiH i Švicarske, iznosi 14,5 miliona KM, a planirano je da se provede do sredine 2019. godine. Cilj projekta je jačanje demokratskog i direktnog učešća građana BiH u lokalnim zajednicama, koje će biti revitalizirane kroz ovu zajedničku projektnu inicijativu.

U aktivnostima projekta koji podržava razvoj zajednice i povećava odgovornost lokalne uprave učestvovat će 120 mjesnih zajednica i 20 jedinica lokalne samouprave širom BiH.

Ovaj projekt također najavljuje novu viziju mjesnih zajednica kao mjesta na kojima se direktno čuje glas građana i gdje im je omogućeno da konstruktivno djeluju i uključe se u lokalni razvoj.

Mjesne zajednice trebaju biti polazna tačka gdje će građani BiH artikulirati svoje potrebe vezane za razvoj lokalne zajednice i učestvovati u općinskim procesima donošenja odluka koje utječu na njihove živote.

Poboljšane mjesne zajednice, kao temeljne strukture koje služe zajednicama od oko 1.000 ljudi, predstavljaju osnov za kreiranje promjena u lokalnoj upravi od nižeg ka višem nivou.

svicarska-svedska-3

U okviru projekta bit će razvijen i novi regulatorni okvir koji će, između ostalog, omogućavati i osnaživanje žena i uključivanje marginaliziranih grupa u ekonomske, socijalne i političke tokove.

Također, projekt će težiti međusobnom povezivanju mjesnih zajednica i partnerstvima s organizacijama civilnog društva. Očekivani dugoročni efekti projekta ogledat će se u aktivnijem angažiranju građana, efikasnijem pružanju općinskih usluga i jačanju općeg povjerenja građana u javne institucije.

Projekt će provoditi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, u partnerstvu s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom pravde Federacije BiH, Ministarstvom za upravu i lokalnu samoupravu Republike Srpske, Vladom Brčko Distrikta i entitetskim savezima općina i gradova.

(FENA)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close