Svi dobitnici Nobelove nagrade za 2014. godinu

“Jedini cilj mojg života bio je širiti znanje, uvjeren da to znači prije svega širiti blagostanje”, rekao je Alfred Nobel. Njemu u čast, znanje i blagostanje šire se i danas. Predstavljamo vam ovogodišnje dobitnike Nobelove nagrade.

Autor: Studentski.hr

Godišnja nagrada Nobelpriset, nazvana po švedskom naučniku Alfredu Nobelu, jedna je od najprestižnijih nagrada koja se dodjeljuje u šest kategorija. Ovogodišnja novčana nagrada iznosi 8 miliona švedskih kruna (oko 1,7 miliona KM). Kao i svake godine, nagrade će biti uručene dobitnicima 10. decembra.

Alfred Nobel umro je 1896. i cijelu svoju imovinu od 150 miliona dolara ostavio je čovječanstvu. Htio je da se svaka novčana nagrada iskoristi za daljnja istraživanja i razvoj. Rekao je kako mu je jedini cilj u životu bio širiti znanje jer je bio uvjeren kako se time širi i blagostanje.

Oporukom se izjasnio kako želi da se stvori fond iz kojeg će se kamatni prinosi jednom godišnje dodijeliti ljudima koji su dali najveći doprinos u fizici, hemiji, fiziologiji ili medicini, književnosti i zagovaranju mira.

Iako se dodjeljuje i Nobelova nagrada za ekonomiju, on je u svojoj oporuci nije predvidio. Prvobitnih pet kategorija nagrađuje se od 1901. godine, a 1969. godine nagrađuju se i stručnjaci na području ekonomije. Ta se nagrada ne dodjeljuje iz njegovog fonda, već je dodjeljuje Švedska banka.

1. Nobelova nagrada za mir

Ovogodišnju nagradu za mir primili su Pakistanka Malala Yousafzai i Indijac Kailash Satyarthi. Borili su se protiv iskorištavanja djece i mladih te za pravo djece na edukaciju.

Talibani su pokušali ubiti Malalu 2012. godine kada su joj u školskom autobusu pucali u glavu i vrat. Hitna pomoć pružena joj je u Pakistanu, a liječenje je nastavljeno u Engleskoj. Ugrađena joj je titanska pločica koja pokriva rupu u lubanji i utječe na povrat sluha.

Oko 300.000 ljudi potpisalo je peticiju u želji da se Malala Yousafzai nominira za Nobelovu nagradu za mir. Rođena je 1997. godine što znači da je sa 17 godina postala najmlađa dobitnica u historiji. Zbog hrabrosti pri posvećivanju svog života za odbranu ljudskih prava i sloboda, 2013. godine dobila je nagradu Saharov.

Kailash Satyarthi već se nekoliko decenija zalaže za prestanak korištenja djece za rad. Organizacija kojom upravlja, Bachpan Bachao Andolan, do sada je oslobodila 80.000 djece. Organizacija pomaže i u rehabilitaciji te edukaciji. Od 1993. godine nagrađen je već 12 puta, što dokazuje njegov stalni rad. Ovo mu je 13. nagrada.

2. Nobelova nagrada za hemiju

Amerikanci Eric Betzig i William Moerner te Nijemac Stefan Hell omogućili su uvid u pojedinačne molekule u živoj stanici.

Upotrebom fluorescencije poboljšali su mikroskopski pregled zbog čega se sićušne molekule sada mogu vidjeti, iako je to bila dugogodišnja prepreka daljnjem razvoju u području molekula. Znanstvenici sada mogu u stvarnom vremenu proučavati stvaranje sinapsi među moždanim stanicama.

Moderni mikroskopi mogu pratiti pojedinačnu bjelančevinu radi boljeg razumijevanja nekih bolesti kao što su Alzheimerova ili Parkinsonova bolest. Osim toga, mogu pratiti i dijeljenje oplođenog jajašca i nastanak embrija.

3. Nobelova nagrada za fiziku

Ekološki prihvatljivije rješenje; diode koje emitiraju plavo svjetlo i štede energiju bijelih izvora svjetlosti, ovogodišnji je razlog za dobivanje Nobela. Tako je nagrada otišla u ruke Isamu Akasakiju i Hiroshiu Amanou iz Japana te Shuji Nakamuri sa Univerziteta u Kaliforniji.

Njihov je izum star već 20 godina, no Nobelov odbor ističe da je potpuno promijenio kreiranje bijelog svjetla na način koji nam svima može koristiti.

– Njihov izum bio je revolucionaran. Klasične sijalice osvjetljavale su 20. stoljeće, a 21. bit će osvijetljeno LED svjetiljkama, rekao je Olle Inganas, član odbora za dodjelu sa Univerziteta u Linkopingu.

4. Nobelova nagrada za medicinu

GPS sistem u mozgu? Zvuči nevjerovatno, ali upravo je to razlog zbog kojeg su američko-britanski naučnik John O'Keefe te norveški bračni par May-Britt Moser i Edvard Moser dobili ovogodišnjeg Nobela u području medicine. Odbor za dodjelu nagrada rekao je kako njihovo otkriće ljudskog sistema za navigaciju može pomoći pri boljem razumijevanju bolesti poput Alzheimera.

Njihov sistem omogućuje bolje snalaženje i pohranu informacija koje se kasnije mogu aktivirati. Ovime je riješena misterija o načinu na koji naš mozak stvara mapu prostora.

– Saznanja o pozicionirajućem sistemu mozga mogu nam pomoći da bolje shvatimo teške poremećaje gubitka prostornosti koji pogađaju osobe oboljele od Alzheimerove bolesti, saopštio je peteročlani odbor koji dodjeljuje ovu nagradu.

5. Nobelova nagrada za književnost

Francuski književnik Patrick Modiano dobitnik je ovogodišnjeg Nobela za književnost. Nagradu dodjeljuje Švedska akademija koja se sastoji od 18 članova; književnika, lingvista, profesora… Ove godine primili su 210 valjanih nominacija.

Pisac je knjiga za djecu, filmskih scenarija te romana. Njegovo najpoznatije djelo je „Nestala osoba“.

– To je priča o detektivu koji je izgubio pamćenje, rekao je stalni sekretar Švedske akademije Peter Englund obrazlažući nagradu. Na naš jezik preveden je njegov roman „Mali dragulj“.

Inače, on je 11. Francuz koji je dobio Nobela u ovom području. Dobitniku Nobelove nagrade za književnost pripada novčana nagrada, diploma i medalja. Na medalji su ugravirane riječi iz Vergilijeve Eneide: Inventas vitam juvat excoluisse per artes (odnosno, oni koji su svojim znanjem učinili život na zemlji boljim).

6. Nobelova nagrada za ekonomiju

Dobitnik Nobelove nagrade na području ekonomije nije saopšten zajedno sa ostalim dobitnicima, već je ovo proglašenje najavljeno za ponedjeljak, 13.10.2014. godine.

Kako je saopšteno naknadno, dobitnik ovogodišnje nobelove nagrade za ekonomiju je Francuz Žan Tirol, profesor na univerziteta u Tuluzu.

U objašnjenju se navodi da je 61-godišnji doktor ekonomije razjasnio kako se s nekoliko jakih kompanija mogu razumjeti i regulisati čitave industrije.

 

Sve detalje o dobitnicima, nagradama, prijavama i izumima možete pronaći na službenoj stranici Nobelovog fonda za nagrađivanje.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close