-TopSLIDEKolumne

Svetlana Cenić: Eto nas u EU!

Eto nas u EU!

Srpska politika se i dalje klinči (oprostite na izrazu), živi na istim mitovima, zavarava se da će svi sedeti skrštenih ruku i gledati, a civile ionako niko ništa ne pita, niti ih zarezuje.

DNEVNIK GLUPOSTI

Promaja

Šta srpska politika nije naučila? Osnovnu lekciju: ako u rat krećeš sa vojskom neuporedivo većom od svog protivnika, ideš sa jednom strategijom. Ali, strateška je ludost ići u rat sa istom strategijom, a neuporedivo manjom vojskom. Niti više ima JNA, niti je odnos snaga na terenu isti, posebno zbog NATO okruženja, kao i rata i masovnog stradanja civila u surovom obračunu Hamasa i Izraela. Srpska politika se i dalje klinči (oprostite na izrazu), živi na istim mitovima, zavarava se da će svi sedeti skrštenih ruku i gledati, a civile ionako niko ništa ne pita, niti ih zarezuje.

Jer, kad Milorad Dodik redom napada Amerikance, Britance, Nemce  – u zavisnosti kad mu šta treba – zaboravlja da iza njega neće stati JNA i ogromno naoružanje devedesetih. Prošlo je to vreme, ma kako se Srbija, kao, naružavala, a Kina i Rusija daleko i lakše im je na daljinac raditi. No valjda nema više toliko onih koji veruju da on to stvarno brani Republiku Srpsku, a ne sebe i svoj interes. Pred sudskim većem se ponašao ono u maniru da priznaje samo sud svoje partije, da je BiH pred raspadom i da je ne priznaje, ali ne znam kako osvanuše slike njegove unučadi sa Ronaldom u Zenici ako nije igrala reprezentacija Republike Srpske, već BiH.

I da! Nakon onih 40 Britanaca, zle američke politike, Nemačka ništa drugo ne radi već smišlja kako da uništi najvećeg među Srbima kao odmazdu za gubitak dva rata na ovim prostorima. Eto se osveta moćne Nemačke lomi na plećima Milorada Dodika! Ništa Amerika i Engleska, što će biti zemlja proleterska, samo oni još to ne znaju; ništa Francuska- zemlja prosrpska, kako su nas učili…Milorad Dodik je taj na kojeg će se sručiti sva nemačka osveta za izgubljene ratove.

Naravno, samo da zabrane uvoz i izvoz sa Repubikom Srpskom, ne znam kako bi vozni park moćne Republike, ni da li će se preusmeriti na ruska i kineska vozila. O ostalima robama da ne pričamo, suvišno je. Ili da stavi branu za radnu snagu iz Republike Srpske? Koja li bi to panika bila! Možda i platni promet da obustavi, pa da nejač Republike Srpske, koja zavisi od doznaka iz inostranstva, promisli dobro za koga će glasati.

Eto, ne znam kako će opet istoriju menjati, jer mnogi od „junaka“ koje danas slave debelo su sarađivali sa nemačkim okupatorima, posebno u zadnjem svetskom ratu.

Ali, dobro. Čemu uopšte posvećivati vremena takvim nonsensima kao što je puko junačenje pred onima koji su ga i doveli (dva puta) na vlast?!

Beton Trojka će nam pokazati kako se lome zubi i Čoviću i Dodiku. Ne znam kada, ali tako su rekli. U međuvremenu, skupljaju vlastite zube.  Ne znam da li je armirani beton ili samo beton, jer armatura je ključ. Ako je armatura ono što zovemo međunarodna zajednica, dozvolite da podsetim da su i Dodika armirali u više navrata i evo sad vade armaturu. Čisto za nauk. Ako je armatura ta sloga i razumevanje unutar koalicije, ja bih sad citirala brojne izjave ljudi iz koalicije, no malo mi prostora. A ako je armatura program koalicije i rešavanje problema siromašnih i bolesnih, podizanje standarda stanovništva, vladavina prava i zakonit rad, onda je ili armatura korodirala ili je voda prodrla u pokotine, najviše u uši.

No da zaključimo izjavama nakon poslednjeg sastanka državne koalicije u Istočnim Sarajevu

“Jako je važno da smo se dogovorili i da ćemo nastaviti intenzivirati naše sastanke i razgovore, te usvajanje važnih zakona za put BiH ka EU”, rekao je Nikšić.

“Dobili smo signale iz EU da je nužno još nešto da uradimo i uradićemo to za otvaranje pregovora”, rekao je Dodik.

“Snažno smo otvorili EU vrata ovim sastankom”, poručio je Dragan Čović.

Ma, eto nas u EU! Samo se bojim promaje od tih otvorenih vrata. A može biti i da puhne kroz porozni beton, pa da navučemo i s nogu.

Inforadar

Svetlana CENIĆ

Svetlana CENIĆ

Ekonomski ekspert i civilni aktivista. Rođena u Sarajevu, gde je i diplomirala u 22. godini života, postdiplomske studije završila je u inostranstvu. Od 2007. kolumnista magazina Dani. Trenutno vodi projekat regionalnog poslovnog kluba Biznis plus, predavač je na SHL Akademiji za mlade lidere, bivši član NO BH Telecoma.
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close