Kultura

Svetište Svetog Ive u Podmilačju – Više od 100.000 vjernika

Svetište Svetog Ive u Podmilačju kod Jajca svake godine okupi više od stotinu hiljada vjernika iz BiH i svijeta. Dok jedni mole za oprost, drugi godinama mole za ozdravljenje.

Više od 100.000 vjernika tokom ovog vikenda posjetilo je Podmilačje gdje su subotu i nedjelju održane svete mise i mise ozdravljenja. Da to nije samo legenda govore i zapisi pisaca koji su ovom svetištu dali epitet “bosanskog Lourdesa”, a samo u razdoblju od 1959. do 1973. godine zabilježena su 42 slučaja ozdravljenja.

Brojni vjernici u Podmilačje su došli pješke, a neki od njih su pješačili više od stotinu kilometara, a neki po nekoliko desetina. Ističu da je to njihov zavjet i odricanje za blagdan Svetog Ive, jednog od najvećih svetaca u hrišćanskom svijetu.

Iako je u Jajcu osvanulo jutro sa samo četiri stepena Celzijusa, vjernici su ostali dosljedni svog zavjeta da će pješke stići na svetište. Kata i Željko Špoljarić iz Hrvatske prenoćili su pod otvorenim nebom.

“Redovno smo ovdje u Podmilačju, već osam godina. Ovo je za nas prekrasan dan i mjesto na kojem dobijemo obilje milosti. Sveti Ivo je naš uzor, pokornik i sve što smo mi uradili za njega nije bilo teško”, kazao je Željko Špoljarić.

Josip Petrušić je nastanjen u Jajcu, a u njegovoj porodici se već više desetina godina njeguje tradicija dolaska u Podmilačje.

“Ovdje smo moja porodica i ja zbog pokore i prilike da sa stotinu hiljada vjernika molimo za oprost”, dodao je Petrušić.

Među vjernicima u Jajcu su i posjetitelji iz Austrije, Njemačke, Italije, Švicarske, a više desetina autobusa je došlo iz svih župa Bosne i Hercegovine.

Ivana Barišić iz Dvora na Uni po prvi put je stigla u Podmilačje. Došla je s majkom obilježiti svoj imendan.

“Osjećam se uzbuđeno jer sam prvi put ovdje. Ovo je lijepo mjesto na kojem se svi vjernici okupljaju s identičnim porukama za ljubav, mir, zdravlje, sreću i oprost”, izjavila je Barišić.

Crkveni očevi vjernicima su poslali poruke mira i tolerancije s porukama da je Podmilačje uvijek bilo mjesto okupljanja svih vjernika. Katolici, pravoslavci, muslimani, kao i svaki drugi čovjek, danas i svake godine dođe u Podmilačje kako bi molili za sebe ili druge.

U izjavi za Klix.ba fra Filip Karadža je kazao kako je Podmilačje oduvijek bilo mjesto okupljanja ljudi, bez obzira na rasu ili nacionalnost, jer niko nema monopol nad Božjom ljubavi.

“Krstitelj Ivan je Božji poslanik za sve konfesije i ovdje Bog posebno djeluje. Svi koji teže za duhovnošću ovdje pronalaze svoj mir, ljubav, zajedno i doživljavaju tjelesno ili duhovno olakšanje. Mnogi su se ovdje izliječili, iako mnogi to negiraju, oni koji su ozdravili, to ne mogu uraditi”, pojasnio je Karadža.

Crkva Svetog Ive u Podmilačju je izgrađeno 1411. godine i prema nekoj legendi je preko noći osvanula s druge strane Vrbasa. Krajem 19. stoljeća ovo svetište je obilazilo blizu 7.000 vjernika, a danas brojka prelazi 100.000 posjetitelja.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close