BiHPrivreda

Svega pet kamiona junetine otišlo iz BiH za Tursku

Samo pet kamiona junadi otišlo je za Tursku od sredine decembra, otkako se krenulo s izvozom, koji je trenutno stao zbog nadolazećih praznika, potvrdio je za “Nezavisne” Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH.

– Do sada je izvezeno pet kamiona, odnosno sto tona junetine. Izvoz je sada stao zbog praznika, ali poslije Nove godine će se nastaviti. Izvezena je mala količina jer se kasno počelo, ali pozitivno je da je krenulo i da će se nastaviti poslije praznika, tako da se nadamo da će ići u kontinuitetu – naglasio je Kalaba za “Nezavisne”.

Nemanja Vasić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, kazao je da se očekuje da se izvoz junadi u Tursku završi u decembru i januaru, kada bi trebalo da bude izvezena predviđena količina.

– Turska kompanija je angažovala kompaniju “Šišović” kao zastupnika, tako da je dalji izvoz isključivo stvar ove dvije kompanije – rekao je Vasić.

I Ranko Sarajlić, poljoprivredni proizvođač iz Gradiške, potvrdio je da je do sada u Tursku izvezeno oko sto tona junetine, a izvoz je obustavljen do 10. januara.

– To je za proizvođače veoma loše jer je niska otkupna cijena, a i sporo ide, tako da nema ništa bez zaštite domaće proizvodnje. Nema nikakve logike da mi izvozimo junetinu, a  samo ove godine smo uvezli 32.000 tona junećeg mesa do sada – rekao je Sarajlić.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close