Švedska planira za BiH 100 miliona evra

U okviru Strategije saradnje sa zapadnim Balkanom za period 2014-2020, Švedska planira da izdvoji 400 miliona evra, od čega je 100 miliona evra namijenjeno za BiH, rekla je danas u Sarajevu šef Odjeljenja za Evropu Ministarstva inostranih poslova Švedske Mikael Kumlin Granit.

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Josip Brkić sastao se danas sa Granitovom, koja je istakla da Švedska daje punu podršku britansko-njemačkoj inicijativi za pokretanje ubrzanog procesa evropskih integracija u BiH, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

“Jedna od velikih spona između dvije zemlje su brojni građani BiH koji žive u Švedskoj, uspješno integrisani u švedsko društvo, a nemali broj radi na istaknutim mjestima u državnoj službi Švedske”, zaključila je ona.

Tokom susreta razmijenjene su informacije o aktualnim političkim prilikama u svijetu.

Brkić je sagovornicu upoznao o skorom aktiviranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, koji znači novi pristup EU i otvara veliku šansu za BiH.

On je zahvalio za veliku podršku Švedske u procesu evropskih i evroatlantskih integracija BiH, o čemu govori i činjenica da je BiH visoko na listi prioriteta spoljne politike Švedske.

Brkić je istakao da je ugovorno regulisanje odnosa BiH i Švedske vrlo dobro zaokruženo, ali da postoji velika zainteresovanost BiH za što skorije zaključivanje Sporazuma o socijalnom osiguranju između dvije zemlje.

On je rekao da su odnosi BiH i Švedske na uzlaznoj putanji, a ogledaju se u vrlo dobroj bilateralnoj, multilateralnoj i parlamentarnoj saradnji.

Agencijske vijesti

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close