BiHPolitika

Svečano otvorena zgrada Regionalnog centra UIO u Sarajevu

Ključna institucija za fiskalnu stabilnost

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Miro Džakula danas su svečano otvorili zgradu Regionalnog centra UIO u Sarajevu.

Džakula je na otvaranju izjavio da je UIO u 2016. planirao otvaranje ispostava na nekoliko garničnih prijelaza, kao i na aerodromima u Tuzli i Mostaru.

zgrada-uio555

Novootvorena zgrada Regionalnog centra UIO u Sarajevu (Foto: A.Kuburović)

Precizirao je da je UIO u 2015. naplatila šest  milijardi i 355 miliona KM ili 113 miliona KM više nego u prethodnoj godini, a korisnicima su doznačili 190 miliona KM neto prihoda više.

Džakula je kazao da je UIO ključna institucija za fiskalnu stabilnost BiH, a kad postoji fiskalna stabilnost onda država može izvršavati sve svoje obaveze na svim nivoima.

Predsjedavajući Zvizdić je izjavio da je UIO izuzetno važna institucija za BiH jer je jedina zakonom ovlaštena institucija na nivou države za prikupljanje i distribuciju indirektnih poreza za više od 50.000 subjekata koji su u sistemu PDV-a.

kancelarija-uio55555555

Radne prostorije Regionalnog centra UIO u Sarajevu (Foto: A.Kuburović)

Istakao je da zbog toga uposlenici UIO-a zaslužuju da imaju kvalitetne objekte kako bi bili još efikasniji u svom radu, te im poželio da i dalje svoj posao obavljaju stručno i odgovorno, da budu na usluzi poreskim obveznicima i da se bore protiv svih poreskih prevara.

Bevanda, koji je ujedno i predsjedavajući Upravnog odbora UIO, rekao je da je opredjeljenje Vijeća ministara BiH da stvori povoljne uvjete za rad UIO-u, a da to sve bude u službi privrednika i građana.

trojka-na-otvaranju5555555

Regionalni centar UIO u Sarajevu otvorili Zvizdić, Bevanda i Džakula (Foto: A.Kuburović)

Dodao je da rukovodstvu i uposlenicima želi uspješan rad i da s njihovih stolova izlazi što više izvoznih carinskih deklaracija.

Autor: Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close