Općine BiHPolitika

Svečano otvoren Spomen park u Misoči

Autor Adha Masnopita – radioilijas.ba

Svečanim otvaranjem Spomen parka  na Milakovom Dolu u Misoči počeo je program obilježavanja 27. godišnjice manifestacije  „Misoča 19. juli 1992. -da se ne zaboravi“, dana koji je značio veliku pobjedu hrabrih boraca i zarobljavanje prvog tenka tokom posljednje agresije na BiH.Ovaj veliki događaj slavi se kao  pobjeda Odreda „Tale“ Misoča na čiju inicijativu je i počela izgradnja Spomen parka Milakov Do, uz podrški Udruženja Patriotska liga ‘91, MZ Misoča, džemata Misoča, Općine Ilijaš, kao i Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo.Taj 19. juli otpočeo je  snažnim granatiranjem Misoče. U pet jutarnjih sati ispaljeno je 3 500 granata. Vojnicima je bilo teško jer nisu bili naoružani kao agresori koji su imali potpuno pješadijsko naoružanje. Ali koliko je bio žestok napad, toliko je bio jak otpor. Taj dan, Fikret Alić – Crni iz zolje je pogodio tenk. To je za neprijatelje bio znak da moraju napustiti položaj. Silno su se borili da tenk ne padne u ruke gazija Misoče. Granatirali su konstantno tenk kako bi ga uništili. U njemu je ostalo 45 granata što je sve ostalo u rukama boraca Armije BiH.

spomenmisoca1

Tog događaja za Radio Ilijaš prisjetio se i Mirsad Šljivo, borac iz Misoče:-Misoča je bila prvo bojište, mještani, mladići su se uključili u odbranu, a četničkim paravojnim jedinicima bilo je stalo strateški da zauzmu ovaj  položaj, ali branili smo se herojski. Na današnji dan 1992. godine tu herojsku odbranu dokazali smo zarobljavanjem tenka i 45 granata, koji su nam služili da njihovim tenkom sa Nabožića tučemo njihove položaje. Misočko ratište dalo je pun šehida, mnogo ranjenih kojih se uvijek moramo sjećati, kazao je Šljivo. Organizator Manifestacije je Udruženje Patriotska liga ‘91 Ilijaš, čiji predsjednik Šerif ef. Ćatić je kazao da se jako dobro sjeća tih dana i 19. jula 1992. godine.-Pun sam emocija, ovdje je tog jula bilo pakleno, na obližnjem brdo poginuo je rahmetli Ibro Talić.  Želim da se zahvalim ljudima u Misoči i Udruženju Odred Tale koji ne daju zaboravu naše najhrabrije sinove i čestitam im na ovoj ideji i projektu  jer se samo s ljubavlju nešto ovako veliko moglo postići u tako kratkom vremenu, kazao je Ćatić. Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić kazao je da ni danas možda nismo svjesni važnosti svega što se prije 27 godina događalo u Misoči, te da  je naša obaveza da se na adekvatan način valoriziraju rezultati borbe a ovaj Spomen park je način da odbrana Misoče dobije značaj koji zaslužuje.

spomenmisoca3

-Misoča je pokazala odgovornost i odvažnost, političku organizaciju, hrabrost sve su to bili elementi pokušaja  se zaustavi agresor od prodora u druge slobodne teritorije. Svaki dan je bio prevažan, ta borba koja je trajala pola godine i omogućila da se uspostave linije odbrane i na kraju odbrani i sačuva država BiH. Stoga je ovo pravo mjesto da odamo počast i zahvalnost za 70 šehida Misoče. Odajemo zahvalnost svim borcima koji su branili Misoču. Važnost Misoče je i u davanju morala braniteljima BiH,u tu doba svi ratni izvještaji  obuhvatali su i izvještaj iz Misoče, a ta vijest posebno je bila važna borcima opkoljenog Sarajeva, zato treba zahvalii i borcima koji su pomagali u odbrani Misoče, posebno borcima iz Kaknja, Vogošće,  ali dolazili su i borci iz Fojnice i iz Zenice. Zahvaljujemo i općinama koje su primile prognano stanovništvo iz Ilijaša, a to su Breza, Visoko, Kakanj, Breza i Vareš. Odbrana Misoče trajala je pola godine, a agresori su pokušali da zatru svaki trag života u Misoči, a vrijedni domaćini su se vratili i Misoča je obnovljena, izgrađena i ljepša nego što je bila, naglasio je načelnik Fazlić uz napomenu da će Spomen park najviše služiti mladim generacijama koji će na ovom lokalitetu učiti lekcije o hrabroj prošlosti Misoče.Ministar za boračka pitanja KS Ismir Jusko kazao je da simbolika sjećanja na heroje koji su svoje živote ugradili u temelje ove države ne bi bila u punom značaju bez  postojanja spomen obilježja.-Mi ćemo biti i proći, doći će neke nove generacije, svaki put kad prođemo pored mezarja i grobalja gdje su sahranjeni najbolji borci, kažem da su to 

spomenmisoca4

putokazi kako se trebamo kretati u životu, kako da dovedemo sebe u situaciju da se zlo nikome i nikada ne ponovi. Jedan od najvećih strahova za roditelje je da nadživi  svoje dijete, u periodu koji je iza nas to smo gledali svakodnevno. Došla su druga vremana, zamijenili smo puške olovkama, trebamo sve učiniti da se zlo ne ponovi a da se pravda i ono što boračka populacija očekuje realizuje, poručio je Jusko napomenuvši da je on nastavio projekat koji je započeo bivši ministar Muharem Fišo te da Ministarstvo očekuje dostavljanje projekta i njegovu potpunu realizaciju.Realizacija cjelokupnog projekta izgradnje Spomen obilježja Milakov Do planirana je u dvije faze.Prva faza podrazumijevala je  izgradnju danas otvorenog Spomen – parka, a druga izgradnju objekta spomen – sobe.Za finansiranje prve faze Općina Ilijaš izdvojila je 53.281,75 KM, a Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo 50.000,00 KM.Planirana vrijednost radova druge faze je 97.293,70 KM.

spomenmisoca6

Komandant 126. Brdske brigade Enes Durak kazao je da djelimično učesnik dešavanja u Misoči i da je ovo mjesto primjer čuda bosanskog otpora.-Misoča je podnijela veliki teret i doživjeli su u jednom danu ispaljivanje hiljada projektila i stotine napada. Moramo se sjetiti rahmetli Crnog i Taleta, a ja sam 26. septembra izgubio i  rahmetli Saketa. Mi smo ponosni na ono što smo radili i uradili, molim da prenosite mlađima ono što se događalo, jer doprinos teritorijalne odbrane niko ne može poreći. Molim da se obilježavanja godišnjica nastavi, da se svakodnevno uči  kako se novim generacijama ne bi ponovile stvari koje se ovom narodu dešavaju svakih 50 godina, naveo je Durak. U nastavku programa o važnost sjećanja na najhrabrije borce i očuvanju kulture sjećanja govorili su predstavnici općina Kakanj i Visoko Rešad Zaimović i Kemal Kardaš. Pjesmu „Ilijaška brigada“ izveo je Mustafa Mujo Mešetović.Načelnik Općine Ilijaš ovom je prilikom dodijelio zahvalnicu za podršku projektu Ministarstvu za boračka pitanja KS, kao i Monografiju „315 istina o slobodi“, a Udruženje Patriotska liga 91’ zahvalnicu je uručilo načelniku Fazliću.Program na Milakovom Dolu završen je polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe mnogobrojnih prisutnih predstavnika Vlade KS, općina, kao i boračkih udruženja. Manifestacije će biti nastavljena posjetom šehidskim mezarjima, a za vikend održavanjem memorijalnih turnira i utakmica. Izvor: www.radioilijas.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close