Svečano otvoren 21. Sarajevo Film Festival: Brojni gosti prošetali crvenim tepihom

Svečanošću u Narodnom pozorištu večeras je dignuta zavjesa s ovogodišnjeg izdanja najveće regionalne filmske smotre – počeo je 21. Sarajevo Film Festival (SFF).

(Oslobođenje)

Festival je otvoren projekcijom brazilskog filma rediteljice Anne Muylaert “Druga majka”, čije je prikazivanje uslijedilo i pred publikom Ljetnog kina HT Eronet.

Projekciji je prethodila ceremonija u Narodnom pozorištu čiji je domaćin bio istaknuti bh. glumac Feđa Štukan.

On je kazao da će narednih devet dana Sarajevo biti centar sedme umjetnosti, te da će ugostiti oko 2.000 filmskih profesionalaca i oko 100.000 ljubitelja filma.

Selektorica Takmičarskog programa Elma Tataragić navela je da će ovaj program ponuditi 43 filma, te da presjek donosi najbolje iz  regionalne kinematografije.

Takmičarski program igranog filma, kazala je, ponudit će deset naslova, a bit će otvoren sutrašnjom projekcijom filma “Zvizdan” reditelja Dalibora Matanića.

Prije početka zvaničnog otvaranja, pažnja velikog broja okupljenih građana bila je usmjerena na crveni tepih ispred pozirišta, kojim su prošle brojne istaknute osobe iz svijeta filma, ali i javnog te političkog života BiH.

Festival će ove godine tokom devetodnevnog filmskog ciklusa donijeti 259 ostvarenja iz čak 57 zemalja svijeta, uz prisustvo istaknutih filmskih autora, glumaca i producenata.

Sarajevo Film Festival ovaj će put imati čast da ugosti jednog od vodećih svjetskih glumaca oskarovca Benicia Del Tora, kojem će biti uručeno Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti.

Del Toro, koji je dobitnik brojnih filmskih nagrada i priznanja tokom dugogodišnje karijere, sarajevskoj će publici predstaviti dramu Fernanda Leona de Aranoe “Savršen dan” u kojoj je nastupio u glavnoj ulozi.

Počasno srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti bit će dodijeljeno i reditelju Atomu Egoyanu iz Kanade, čiji se cjelokupni umjetnički opus bavi pitanjima sjećanja, napuštanja poznatog okruženja i uticaja tehnologije i medija na savremeni život.

Festival će biti zatvoren dodjelom nagrada 22. augusta u Narodnom pozorištu, dok će film zatvaranja ove godine biti “Fusi” (Island, Njemačka) reditelja Dagura Karija.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close