Svečana akademija povodom 550. godišnjice Ahdname

Večeras je u Sarajevu održana svečana akademija povodom 550. jubilarne godišnjice čuvene Ahdname sultana Mehmeda II Fatiha. Svečanost je otvorio Međureligijski hor Pontanima, nakon čega je pušten kratki dokumentarni film “Sultan Fatih, fra Anđeo Zvizdović i Ahdnama“.

(AA)

Svečanu akademiju je otvorio član Predsjedništva Bakir Izetbegović, koji je kazao da BiH ima stotinama godina dubokih korijena u odnosu na pitanja diskriminacije, ljudskih prava, prava na povratak, prava na zaštitu i slično.

“To je, ustvari, omogućilo raznolikost u BiH u to vrijeme, zaštitu raznolikosti, dakle razvoju jednog multietničkog društva koje je bilo preteča ovoga što vidimo danas u Evropi koja se danas ujedinjava. Naravno da me to inspirira i da sam ponosan na to vrijeme i postignuća naših predaka”, rekao je on.

Izetbegović je kazao da nagrada koju večeras prima znači nastavak onoga što je u tradiciji ove zemlje.

“A to su borba za jednakost i borba za očuvanje raznolikosti koja krasi i po čemu je poznata BiH”, poručio je član Predsjedništva BiH.

Predsjednik Odbora za obilježavanje 550. godišnjice Ahdname Mirko Pejanović je, u svome obraćanju, prisutnima govorio o važnosti Ahdname uz riječi da se na tlu BiH desio jedan od događaja u historiji koji je po svom dometu postao opće mjesto civilizacijskih dostignuća u ljudskoj historiji.

“Koegzistencija više vjera i vjerskih skupina na bosanskom prostoru dovest će tokom narednih stoljeća do posebne kulture međuvjerske tolerancije. O specifičnom iskustvu međuvjerske tolerancije u BiH i stoljećima svjedoče vjerske bogomolje i hramovi, islamski, katolički, pravoslavni i jevrejski, na malom prostoru u centru Sarajeva”, objasnio je Pejanović.

On je kazao da je BiH “prolazila strane najezde i život pod osvajačima”, ali, kako je istakao, “ipak sačuvala svoju unutrašnju duhovnu snagu za toleranciju i ravnopravnost u različitostima”.

Nakon obraćanja Pejanovića, uručene su povelje “Prijatelj Bosne” turskom ministru vanjskih poslova Ahmetu Davutogluu, predsjedniku Evropskog vijeća Hermanu Van Rompuyu i bivšem slovenskom predsjedniku Milanu Kučanu. Od dobitnika povelje Kučan je povelju primio lično, dok će se povelje naknadno biti dostav Davutogluu i Rompuyu.

Kučan je u svom obraćanju kazao kako mu je velika čast i obaveza primiti ovakvu nagradu. On je kazao kako je oduvijek volio BiH, a kako je i sad voli i to sa velikom nadom.

„Sa nadom da će ponovno biti onakva kakvu sam je znao u svojoj mladosti. Moj optimizam se temelji na tome da znam da ljudi ako nisu sposobni naći modus suživota, nema perspektive. Ako principe suživota nisu u stanju ostvariti, onda nema perspektive za čovječanstvo. Ako se to ostvari u BiH, onda je mir u BiH. A ako je mir u BiH, onda je garantovan mir u Evropi”, poručio je Kučan.

Potom, članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, članici ratnog Predsjedništva BiH Tatjani Ljujić i fra Luki Markešiću uručene su povelje „Zlatna Ahdnama”.

U okviru obilježavanja jubilarne 550. godišnjice čuvene “Ahdname” Mehmeda II Fatiha, predstavnici Udruženja tursko-bosanskog prijateljstva “Bosfor”, pripadnici Turske vojne misije u BiH i predstavnici Turskog kulturnog centra Yunus Emre jutros su položili vijenac na mezar prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića na Šehidskom mezarju Kovači, te na taj način odali počast svim šehidima i poginulim borcima BiH. U okviru obilježavanja današnjeg dana također su otvorene i dvije izložbe slika učenika osnovnih škola općine Stari grad u Turskom kulturnom centru Yunus Emre i samostanu Svetog Ante.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close