Sve veći jaz između evropskih naroda i njihovih nemoralnih lidera

„U sve većem jazu između evropskih naroda i njihovih nemoralnih lidera postoje daleko ozbiljniji izazovi za budućnost“, upozorava ugledni novinar analitičar Robert Fisk u The Independentu.

Kritikujući komentare britanskog premijera Davida Cameruna o izbjeglicama Fisk kaže: „Malo je teško izbrisati to što je rekao Davidov PR, jer Aylan nije bio crn ili smeđ ili „uprljan“ televizijskom tehnologijom s diktatorskim okusom, nego, suočimo se s tim, budimo iskreni, jer o tome se i radi – on je poput našeg trogodišnjaka. On je mogao biti Alan ili Ivan – ili David.“(…) „Ipak, uz rizik da budemo poput Daily Maila, ovdje imamo malo širu sliku koje trebamo biti svjesni. Evropa i Zapad – što se nekad zvalo kršćanstvo – bi trebali biti negativci na Bliskom istoku. Mi smo ti koji bombardiramo, nanosimo štetu i napadamo muslimane na Bliskom istoku. Mi smo ti koji podržava strašne diktatore Bliskog istoka (osim ako ne ispunjavaju naše želje). Mi smo ti koji isisavamo fosilno blago na Bliskom istoku, njegovu naftu i njegov prirodni gas. Mi smo, zar ne, nevjernici?

Istina, sirijske izbjeglice, milioni njih, pronašli su sklonište u bijedi kampova na granicama Libanona, Turske i Jordana. Međutim“, ističe Fisk „izbjeglice ne jurišaju na obalu Crvenog mora u Džeddu“, nego su na grčkoj granici s Makedonijom“, a zatim podsjeća „povjesničari će sigurno jednog dana razmatrati ovu ironiju: dok je stotine hiljada Židova bježalo iz Evrope na Bliski istok prije 70 godina, sada stotine hiljada muslimana bježi sa Bliskog istoka za Evropu. Međutim, poenta je u tome, zar ne? Zašto oni dolaze ovdje?

To nije zato što misle da smo mi „dirljivo osjećajni“. To nije zato što oni žele isprosjačiti našu velikodušnost. Pretpostavljamo da je to zato što znaju dovoljno o Evropi i našoj povijesti i o nama – ne o našim inferiornim političarima“, ističe Fisk navodeći kao primjer mlade ljude u organizaciji Ljekari bez granica za koje su „izbjeglice poput nas“. „Ustvari, „oni“ su „mi““, kaže Fisk, a zatim upozorava da „u sve tamnijem i sve većem jazu između naroda – birača, Evrope i njihovih puzeći ambicioznih i nemoralnih lidera (Merkel je iznimka, naravno), tu je mnogo ozbiljniji izazov za budućnost: Šta će se dogoditi kada shvatimo da nas naši predstavnici ne predstavljaju?“

Preporod.com

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close