Sve veće administrivne takse, novi udar na privredu BiH

Povećanje administrativnih taksi, prema novom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o administrativnim taksama, koji je bez znanja i konsultacija s privrednicima usvojila Parlamentarna skupština BiH, još jedno je od bezbroj parafiskalnih opterećenja na privredu RS, ali i BiH u cjelini, tvrdi Privredna komora RS-a.

Ovim zakonom predviđeno je povećanje cijena tarifa administrativnih taksi koje se naplaćuju pri uvozu i izvozu proizvoda i predstavlja novi udar na privredu, što je, navode u saopćenju, neprihvatljivo sa stanovišta Privredne komore RS-a. Ilustracije radi, privredna društva koja se bave lon-poslovima sa poslovnim partnerima iz Evropske unije, u toku jedne godine, u prosjeku rade oko 2.000 carinskih procedura. Na osnovu ovih povećanja visine administrativnih taksi, za navedena privredna društva, po osnovu uvoza i izvoza, troškovi se na godišnjem nivou minimalno povećavaju za više od 20.000 KM.

– S obzirom da sve prognoze govore da se kriza produbljuje, što znači da ćemo u 2013. biti izloženi izrazito složenim uslovima poslovanja, zbog čega je naredna godina označena kao godina štednje, ovakvi postupci vlasti na nivou BiH u potpunoj su suprotnosti s najavljenim rasterećenjima privrede i unapređenjem uslova poslovanja, smatraju entitetski privrednici.

Zbog toga, Privredna komora RS-a od nadležnih organa traži hitnu izmjenu navedenih povećanja i vraćanje na ranije visine administrativnih taksi, dok se ne nađe najbolje rješenje koje će biti usklađeno s potrebama privrede, kako domaća privredna društva ne bi bila dovedena u još težu situaciju.

– Pored toga, veoma je važno da se prilikom donošenja zakona, koji će direktno uticati na poslovni ambijent, kao i na visinu parafiskalnih opterećenja, omogući veća transpatentnost, ali i da se traži stav i mišljenje poslovne zajednice, zaključuje Privredna komora RS-a.

fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close