-TopSLIDENogometSport

Sve o historijskom finalu Kupa BiH: Mjesto odigravanja, datum, nagradni fond, medalje…

Sastat će se Borac i Sarajevo

Borac i Sarajevo će igrati u finalu Kupa BiH za sezonu 2020/21 koji na neki način može poprimiti i epitet historijskog. 

Finalni okršaj Kupa BiH za ovu sezonu će biti potpuno drugačiji za razliku od prethodnih jer će se nakon 17 godina igrati samo jedan susret.

Interesantno, posljednji put jedan finalni susret se igrao 2004. godine. Finalista je i tada bio Borac, a pobjednik Modriča koja je poslije penala na stadionu Asim Ferhatović Hase digla pehar u zrak.

FSBiH je još početkom sezone prilikom pripremanja kalendara odlučio da se finale igra u četvrtak, 27. maja. U martu je odlučeno da se finale igra u Zenici s tim da će tačna satnica naknadno biti određena.

Borac i Sarajevo će se za trofej suočiti na centralnom terenu Trening kampa. U prošlosti je odigrano nekoliko značajnih utakmica bh. fudbala na ovom stadionu kao što su finalni mečevi omladinskog Kupa, ali ovaj će svakako biti najznačajniji.

Bordo timu će to bili jubilano deseto finale Kupa te će imati priliku da po sedmi put u klupskoj historiji osvoji ovo takmičenje čime bi postao apslutni rekorder bh. fudbala.

S druge strane, Borac će po treći put igrati finale. U prvom, već spomenutom, bila je bolja Modriča, dok je ono drugo iz 2010. godine možda i najbolje u historiji kada je poslije dvije sjajne utakmice savladan Željezničar.

Velikan iz Platonove je trofeja stigao nakon 1:1 u Banja Luci te 2:2 u Sarajevu uz zaista spektakularnu i nezaboravnu atmosferu na stadionu Grbavica pred 15-ak hiljada gledatelja.

Pobjednik Kupa BiH dobija prelazni pehar i pehar u trajno vlasništvo. Finalistima Kupa BiH pripada novčana nagrada, a podijelit će 50.000 KM. Pobjednik će dobiti 30.000, a finalisti 20.000.

Igrači, tehničko i stručno rukovodstvo kluba-pobjednika dobivaju 45 zlatnih medalja, a igrači, tehničko i stručno rukovodstvo kluba drugog finaliste 45 srebrenih medalja. To je propisano članom 17. propozicija za Kup takmičenje.

Inače, do sada su osim Borca, Sarajeva i Modriče Kup BiH osvajali Željezničar (6), Široki Brijeg (3) te Orašje, Slavija, Čelik, Bosna Visoko, Zrinjski, Olimpik i Radnik. Najveći gubitnik je svakako Sloboda koja je četiri puta gubila u finalu Kupa.

Portal SportSport.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close