Sve je spremno za proslavu: Hrvatsku još samo sati dijele od ulaska u EU

Još samo nekoliko časova dijele Hrvatsku od ulaska u punopravno članstvo u Evropskoj uniji, što će se obilježiti brojnim svečanostima u cijeloj zemlji.

Centralna proslava biće na Jelačićevu trgu u Zagrebu. Zbog prolaska štićenih kolona s brojnim uzvanicima promet kroz centar grada, ali i na trasama od aerodroma biće otežan. Građanima će od 15 do 18 sati biti onemogućen i pristup Trgu bana Jelačića, a iza podneva se bez akreditacije neće moći ni na Trg svetog Marka. Građanima će se u 18 sati u nedjelju otvoriti ulazi iz Ilice, Gajeve, Praške, Petrinjske i Jurišićeve, a policajci će pregledati sve koji dolaze na Trg bana Jelačića.

Proslave će se obilježiti i u ostatku zemlje. U Splitu će se doručkovati na Đardinu u 9 sati, a od 11 sati počinju koncerti klapa. U podne će gradonačelnik Ivo Baldasar podići zastavu EU, a proslava se nastavlja i naveče. Pula će slaviti na Forumu i Portarati, gdje je pripremljen razni program tokom dana.

Hrvatski i slovenački političari okupiće se na graničnom prelazu Rupa u 10 sati, a u Rijeci će naveče u 22.15 sati početi svečani program s Carminom Buranom i Odom radosti.

U slavonskim gradovima organizovana su brojna slavlja, od barokne muzike i drmeša, a u Vinkovcima će se naveče prikazati priča o istoriji grada. Varaždince će naveče zabavljati ansambl iz Beča i Varaždinski komorni orkestar. Slovenački ambasador Vojko Volk u opštini Zagorska Sela sastaće se s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdašom Dončićem.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović, kao i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda boraviće u Zagrebu od 30. juna do 1. jula gdje će prisustvovati centralnoj proslavi ulaska Republike Hrvatske u Evropsku uniju.

Večeras u 20:30 biće održana službena večera za uzvanike u Klovićevim dvorima u Zagrebu, a centralna svečanost počinje u 23 časa na Trgu bana Jelačića obraćanjima premijera Zorana Milanovića i predsjednika Ive Josipovića. Na ovoj svečanosti očekuje se učešće blizu 700 umjetnika – muzičara, pjevača i plesača.

Nakon toga, građanima će se obratiti predsjednici Evropske komisije, Evropskog vijeća i Evropskog parlamenta, kao i predsjednik Republike Irske te predsjednica Litvanije.

U ponedjeljak ujutro planiran je radni doručak za sve predsjednike iz regije, a tema će biti saradnja i nastavak procesa proširenja nakon ulaska Hrvatske u EU.

Ovaj događaj svečano će obilježiti i drugi gradovi susjedne nam zemlje, a centralna svečanost u Zagrebu trebala bi završiti oko 3 časa poslije ponoći.

U ponoć će se na graničnom prelazu Bajakovo otkriti tabla Evropske unije na prigodnoj svečanosti Granične policije, a na Bregani će biti skinuta tabla Carina na prigodnoj svečanosti Ministarstva finansija i Carinske uprave. Na graničnom prelazu Plovanija tačno u ponoć policijski službenici PU istarske podići će stjegove EU, a načelnici policijskih uprava i stanica otkriti ploču EU.

Hrvatska će biti prva nova članica EU od 2007. godine, kada su joj pristupile Bugarska i Rumunija.

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close