NogometSport

Sve avionske nesreće fudbalskih timova: Chapecoense, Torino, Manchester United…

Pad aviona u kojem se nalazila i prva postava brazilskog fudbalskog tima Chapecoense, koji su putovali u Kolumbiju na utakmicu regionalnog takmičenja podsjetila je na ranije avionske nesreće u kojima su također stradali fudbaleri i osoblje.

Prije ove avionske nesreće, u svijetu fudbala slične nesreće su doživjeli italijanski klub Torino, Manchester United, čileanski klub CD Green Cross, The Strongest iz Bolivije, peruanska Alianza Lima, Pahtakor Tashkent iz Uzbekistana, kao i nacionalne selekcije Danske i Zambije.

Nesreća u danskoj reprezentaciji

Avion u kojem su se nalazili fudbaleri AC Torina, tada najbolje italijanske ekipe, 4. maja 1949. godine se srušio na brdu Superga iznad Torina po povratku s prijateljske utakmice u Lisabonu protiv Benfice. Niko do 31 osobe u avionu, uključujući 18 fudbalera, tehničko osoblje i novinare, nije preživio ovu tragičnu nesreću.

U nesreći aviona, kojim su se fudbaleri Manchester Uniteda vraćali iz Beograda s utakmice Kupa šampiona protiv Crvene zvezde, 6. februara 1958. godine na aerodromu Riem u Minhenu od 44 osobe poginule su 23. Među poginulima je bilo i osam fudbalera Manchester Uniteda, Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor, Liam Whelan i Duncan Edwards, koji je preminuo 15 dana kasnije.

Nesreću je preživio trener Matt Busby koji je nakon oporavka opet sjeo na klupu Manchestera.

U nesreći na aerodromu u gradu Øresund u Danskoj 16. jula 1960. godine poginulo je osam igrača olimpijske reprezentacije Danske, koja se pripremala za odlazak na Igre u Rim. Danska je uprskos nesreći ipak došla do finala, gdje je izgubila od reprezentacije Jugoslavije.

U padu aviona 3. aprila 1961. godine poginule su 24 osobe koje su se nalazile u avionu, uključujući i osam igrača i tehničkog osoblja nižerazredne ekipe CD Green Cross iz Santiaga de Chilea.

La Tragedia

U avionskoj nesreći, poznatoj pod imenom La Tragedia de Viloco, 26. septembra 1969. godine, poginulo je 19 igrača i trenera bolivijske ekipe The Strongest iz La Paza. U avionu je poginulo svih 74 putnika i članova posade.

U padu avionu u Pacifik 8. decembra 1987. godine poginula su 43 fudbalera, trenera i navijača peruanskog kluba Alianza Lime, nakon povratka s prvenstvene utakmice.

U sudaru dva aviona 11. augusta 1979. godine iznad ukrajinskog grada Kamenskoje (Dneprodzeržinsk) poginulo je 178 ljudi te 17 igrača tadašnjeg prvoligaša Pahtakora iz Taškenta iz Uzbekistana, koji su letjeli na prvenstvenu utakmicu s Dinamom iz Minska.

U padu aviona 27. aprila 1993. godine u more kod obala Gabona poginulo je 18 fudbalera reprezentacije Zambije, koji su letjeli u Senegal na utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 1994. u SAD-u.

AA

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close