Svakodnevno žlica meda – sve što našem zdravlju treba!

Prirodni proizvod, dobiven  preradom nektra (slatkog soka) i medne rose i danas je osnova prirodnog liječenja.

Iako se prvotno koristio kao alternativa šećeru, danas se smatra jednim od najljekovitijih sredstava. Vjeruje se kako  su česta i svakodnevna konzumacija  meda od vitalne važnosti za čovjeka!

Hrana, lijek i kozmetičko sredstvo

Danas se koristi ne samo kao namirnica i kao lijek, već i kao kozmetičko sredstvo za uljepšavanje lica i tijela. Ljekovitost i učinak meda ovisi o vrsti biljke iz koje je dobiven te konačnoj kvaliteti meda. Koristi se u svim dijelovima svijeta, a tomu je zasigurno pridonijela i lakoća kojom se konzumira. Zbog lake probavljivosti trenutno vraća izgubljenu energiju, a dugotrajnom primjenom osigurava fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost.

Med sadrži oko 69% glukoze i fruktoze što omogućava da se koristi kao zaslađivač te zamjenjuje šećer u pripravi hrane i napitaka. Bez obzira koristi li se kao hrana ili lijek, preporuča se koristiti ga u čaju ili mlijeku jer na taj način sastojci lakše prodiru u krv.

Međutim, treba pripaziti da napitak kojemu se med dodaje nije prevruć jer se time gube ljekovita svojstva. Ukoliko pak med uzimamo žlicom, bez tekućine, preporučljivo ga je što duže držati u usnoj šupljini dok se ne otopi jer se na taj način direktno prenosi u krv.

Ljekovita svojstva meda

Med poboljšava rad svih organa, opskrbljuju organizam tvarima za stvaranje enzima; zbog antiseptičkog učinka pomaže kod bržeg zacjeljivanja rana, povišene tjelesne temperature, poboljšava apsorpciju pojedinih tvari u organizmu (vitamini, minerali, lijekovi), potiče umnu i fizičku aktivnost, jača imunološki sustav i daje snagu čitavom organizmu.

Također, poboljšava otpornost organizma na infekcije i zaraze jer ima antiseptičko djelovanje. Već tradicionalno se upotrebljava za ublažavanje simptoma gripe i prehlade, a uz to čisti krv od toksina i pomaže kod slabokrvnosti. Iako med ima više kalorija od šećera, ukoliko se konzumira s toplom vodom, pomaže u otapanju masti i smanjenju kolesterola te na taj način pridonosi i mršavljenju.

Uz navedeno, smanjenju težine pomaže i svakodnevna konzumacija napitka od meda i soka od limuna te meda i cimeta, što dodatno ojačava imunitet i štiti tijelo od bakterija i virusa. Med je također dobar za sportaše jer im osigurava brzi izvor energije (glukoza) te olakšava održavanje razine šećera u krvi, oporavak mišića i obnovu glikogena nakon vježbanja.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close