IntervjuM plus

Svako poređenje RS i Kosova je zlonamjerno i izmišljeno

Filip David za Vijesti.ba

Beogradski književnik i profesor Filip David smatra da je svako poređenje RS i Kosova je zlonamjerno i izmišljeno. Ako ipak ima nešto zajedničko, to je da političari opasnih namjera manipulišući navodnom sličnošću i poređenjima, utiru put novim sukobima i obračunima na ionako vrućem tlu Balkana, upozorava ovaj intelektualac u razgovoru za Vijesti.ba.

Razgovarala: Nevena Ćosić

–  Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine vjerovatno je najvažniji politički proces koji se trenutno dešava na Balkanu. Prema Vašem mišljenju, šta uopšte podrazumijeva potpunu normalizaciju odnosa dviju strana?

DAVID: Podrazumijeva međusobno priznavanje, uspostavljanje potpunih međudržavnih odnosa, ispunjavanje svih međunarodnih obaveza među kojima je u ovom konkretnom slučaju posebno važno poštovanje i uvažavanje nacionalnih manjina, očuvanje kulturnih dobara i razvijanje prijateljskih odnosa u oblasti kulture i sporta.

– Ranije ste poručili kako je razgovor o priznanju Kosova najbolji način da se riješe problemi, od imovinskih do zaštite manjina. Pojasnite nam svoj stav.

DAVID: Pa, ima li boljeg načina? Problemi koje spominjete mogu se rješavati samo uz mnogo dobre volje i saradnje. Nije to lako i jednostavno, svjestan sam toga, jer su se u prošlosti događale mnoge ružne i tragične stvari koje je nemoguće zaboraviti. Ali se nalazimo na prekretnici kada se postavlja pitanje hoćemo li neki novi rat i tako sve do međusobnog istrebljenja ili krenuti sasvim drugim putem koji donosi mir i stabilnost ovom dijelu svijeta.

Naravno, da bi se to ostvarilo, potrebni su hrabri i dalekovidi političari i razumne intelektualne elite, što danas, nažalost, nije slučaj. Prvo što se mora shvatiti, jeste da osim priznanja drugog pravog izbora nema, a da su neka “rješenja” poput “zamrznutog konflikta” samo odlaganje nekog novog krvavog i tragičnog sukoba, ostavljanje budućima generacijama u opasno naslijeđe tempiranu bombu koja može svakog časa eksplodirati.

– Nedavno smo svjedočili posjeti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu. Kako ste je vidjeli? Šta biste izdvojili kao osnovnu poruku?

DAVID: Uprkos zvaničnim izvještajima o navodno uspjeloj posjeti, ne vidim nikakve posebne rezultate. Upamćena je šokantna izjava predsjednika Vučića o “velikom lideru” Slobodanu Miloševiću, što je bilo krajnje neumjesno reći upravo na Kosovu, gdje su očevidni rezultati njegove politike. Ostalo su bile uglavnom političke fraze koje nisu potkrepljene djelima. Bojim se da su stalne konstante sadašnje srpske politike licemerje i demagogija, nesklad riječi i djela.

– U procesu pregovora Beograda i Prištine sve intenzivnije se pominje mogućnost razmjene ili korekcije granica između Srbije i Kosova. Kako vidite ovaj prijedlog? Je li uopšte realan?

DAVID: Priča o “razgraničenju” nije sasvim jasna. Neki vjeruju da je to samo korekcija granica, dok drugi pod tim pojmom podrazumijevaju razmjenu teritorija. Vjerovatno je najbliže istini da je riječ o ograđivanju etnički čistih država. Ako je tako, a vjerovatno jeste, to je na tragu nekadašnjih prijedloga Dobrice Ćosića. Duboko sumnjam u dobre namjere predlagača.

– Jesu li opravdana bojazni da bi razmjena teritorija mogla destabilizovati regiju, prije svega BiH? Šta bi značilo prekrajanje granica?

DAVID: Naravno da su opravdane sve vrste bojazni. Nemoguće je predvidjeti mnoge posljedice, ali svakako ne bi doprinijelo smanjenju etničkih tenzija u BiH, Makedoniji, Crnoj Gori, a ne treba gubiti iz vida da i u Srbiji u svakoj varijanti bar trećinu stanovništva ne čine etnički Srbi. Iz toga proizilazi da je i samoj Srbiji u najvećem interesu da se ne povlače etničke granice.

– U tom kontekstu, postavlja se pitanje je li moguće napraviti paralelu između Kosova i Republike Srpske. Kakav je Vaš odgovor?

DAVID: Ne, ne vidim nikakvu paralelu. To su sasvim različiti odnosi, različite istorije. Svako poređenje je zlonamjerno i izmišljeno. Ako ipak ima nešto zajedničko, to je da političari opasnih namjera manipulišući navodnom sličnošću i poređenjima, utiru put novim sukobima i obračunima na ionako vrućem tlu Balkana.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close