BiHPolitika

Svako dijete u BiH banci duguje 2407 KM

Svako dijete u BiH banci duguje 2407 KM

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupna vrednost kredita koje bh. stanovništvo otplaćuje iznosi blizu 8,5 milijardi KM.

 Iako su bankarski kriterijumi za dodelu kredita najstroži, prosečan građanin BiH najradije “posuđuju” od banaka, piše Večernji list BiH.
Po glavi stanovnika

U BiH živi nešto više od 3,5 miliona stanovnika te, prema računici, svako, pa i ono tek rođeno dete, banci duguje 2407 KM. Računajući po porodica, svaka o porodica banci treba vratiti 7306 KM.

Od ukupne kreditne zaduženosti, oko 93% odsto, odnosno 7,8 milijardi KM, ovdašnji narod “posudi” od banaka.

Oko 550 milionaKM uzme od mikrokreditnih organizacija, a još oko 30 miliona vraća lizing kućama.

Oko tri četvrtine ukupnoga iznosa plasirano je u FBiH. Tako su banke u FBiH odobrile oko 5,8 milijardi KM, mikokreditne organizacije oko 350 milijuna KM, a leasing kuće oko 28,5 miliona.

Stanovnici RS su skromniji u prohtevima. Na kraju marta ove godine zadužili su se “tek“ oko 2,2 milijarde maraka.

U RS su banke bile “šire ruke” od svojih federalnih kolega pa su odobrile nešto više od dve milijarde maraka kredita.

Oko 180 miliona stanovnici RS uzeli su od mikrokreditnih organizacija, a tek manje od 1,5 miliona KM od lizing kuća. Građani se najčešće se odlučuju za nenamenske kredite.

S obzirom na to da najveću svotu kredita odobravaju banke, prema njihovim podacima, oko 73 odsto kredita su upravo nenamenski.

Što duži rok otplate

Tek za preostalih 27 odsto plasiranih sredstava poznato je na što će biti potrošena. Svaka peta marka od ukupne svote kredita iskoristi se za kupovinu stana ili kuće.

Tek oko 3,5 pdsto od ukupnoga iznosa kredita otpada na kreditne kartice, tri podsto koristi se za preduzetništvo, odnosno za pokretanje privatnoga biznisa, a 0,1 odsto za kupovinu vozila.

Kada bankarski službenik pita prosečnoga bh. stanovnika na koji rok želi da mu bude odobren kredit, najčešći odgovor koji dobije je – što duži. To potvrđuje i podatak da, od ukupne “kreditne mase”, samo 940 miliona maraka otpada na kredite s rokom otplate do jedne godine.

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close