BiHPolitika

Svaki drugi dan po tender na dar, za sina Igora

SRETNA PROINTER NOVA GODINA: Svaki drugi dan po tender na dar, za sina Igora

Još jedna sretna godina za IT stručnjake bliske vlasti počela je već prvog radnog dana 2019, a za samo dvije sedmice dobili su osam tendera vrijednih nevjerovatnih 3.026.265 KM.

Piše: Žana Gauk

“Možete biti vrhunski stručnjak, ali ako niste u sistemu vlasti, sve to može da bude zabluda!“

Ovih riječi Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, lidera SNSD-a i apsolutnog vladara u Republici Srpskoj, sjetiće se svi oni koji budu brojali milione maraka koje su se slile u kasu banjalučke firme „Prointer“. Još jedna sretna godina za IT stručnjake bliske vlasti počela je već prvog radnog dana 2019, a za samo dvije sedmice dobili su osam tendera vrijednih nevjerovatnih 3.026.265 KM.

Iza ove firme, i dalje nezvanično, stoji niko drugi do Dodikov sin Igor, kojem očito „patriotizam“ jača hedonizam, a i najvažnije je da „sve ostane u kući“.

Da javni novac bude u sigurnom džepu već 3. januara pobrinule su se „Vode Srpske“. „Prointer“ je na tašte uzeo prvi tender. Na Portalu javnih nabavki osvanula je cifra 46.847 KM za „kupovinu IT opreme i umrežavanje udaljenih kancelarija u jednistvenu domensku mrežu“. „Prointer ITSS“ Banjaluka bio je jedini ponuđač!

Starijem Dodiku pred narodom su mrske institucije na nivou BiH, ali kada je porodični posao u pitanju, onda je saradnja moguća, čak i poželjna. Tako je nova tenderska sreća na vrata firme zakucala 5. januara kada je obznanjeno da Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) za održavanje računara i opreme plaća 32.760 KM.  „Prointer ITSS“ Banjaluka bio je jedini ponuđač!

Dok stariji Dodik pred očima naroda uživa u „paradi sloge i biča“, mlađi dobija ugovore od republičkih i državnih institucija, javnih preduzeća i ustanova. „Elektrodistribucija Pale“ 9. januara navodi da licence za „firewall uređaje“ plaća oko sedam hiljada maraka. „Prointer ITSS“ Banjaluka bio je jedini ponuđač!

I „Pošte Srpske“ još od nastanka ove firme zadovoljne su uslugama pa su joj namijenile ugovor težak 152.026 KM za modernizaciju mreže, nabavku rezervnih dijelova za „storage sistem“ – 14.976, održavanje tog sistema – 17.55O i tehničku podršku Službi za internet – 8.190 KM. „Prointer ITSS“ Banjaluka bio je jedini ponuđač!

Šaptač jabukama i gospodar virtuelne Srpske izuzetno dobro je zaradio i kod premijera RS Radovana Viškovića. Održavanje „data centra“ i infrastrukture informacionog sistema Vlade RS naplatiće 299.052 KM. Da je odabrani ponuđač dobro poznat znalo se i po raspisivanju ovog tendera, kada je Vlada tražila mnoštvo sertifikata koje zaposleni u toj firmi moraju da imaju. Sve to, dakako, imaju „Prointerovi“ stručnjaci, jer su i u prethodnoj godini bili na braniku IT sistema izvršne vlasti koja odavno gazi treće digitalno doba. Sve to tada koštalo je 287.000 KM. Zanimljivo, i ove godine „Prointer ITSS“ bio je jedini ponuđač!

Veliki igrači igraju jedni za druge tako i Uprava za indirektno oporezivanje BiH za „Prointer“ i obrnuto. Da su sklopili ugovor godine vrijedan čak 2.491.300 KM poznato je od 14. januara. Tu je postalo jasno da ovdje više nije riječ o tek stručnom kadru, već o tender genijima koji će za ovaj narodni novac instalirati video nadzor na graničnim prelazima i objektima koje koristi UIO BiH. Ovog puta pomoći će im agencija „Kamir“ iz Širokog Brijega. Oni su bili jedini ponuđači!

Ninić i Dodik kablove naplaćuju 9,4 miliona KM!

Banjalučka tender IT firma, učeći od „najboljih“, navikla je na milione. Polovinom decembra prošle godine Vlada RS nagradila je „Prointer“ i „Lanaco“ Nebojše Ninića sa 9,4 miliona KM i to za razvlačenje novih kablova za internet i proširenje njegovog kapaciteta u Administrativnom centru.

“’PROINTER ITSS d.o.o. Banja Luka’, ovlašteni predstavnik grupe ponuđača (Grupa ponuđača: PROINTER ITSS d.o.o. Banja Luka i  i Lanaco d.o.o. Banja Luka), dostavio je orginal i kopiju ponude. Ponuda ispunjava sve uslove i zahtjeve iz tenderske dokumentacije, odnosno ponuda je prihvatljiva i može biti predmet daljeg vrednovanja shodno utvrđenom kriteriju u tenderskoj dokumentaciji”, stoji, između ostalog, u odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača koju je potpisao tadašnji direktor Službe za zajedničke poslove Vlade RS Goran Maričić.

Milionski vrijedan posao uslijedio je pola godine nakon što je Vlada „Lanacu“ Microsoft licence platila basnoslovnih šest miliona KM.

Kako je Žurnal već pisao, i u tom tenderu bilo je vidljivo da je izvršna vlast već “pikirala” omiljene IT-evce. U tenderskoj dokumentaciji bilo je navedeno da ponuđač mora da ima bar jedan ugovor vrijedan 1,9 miliona KM bez uračunatog poreza na dodatu vrijednost koji se ticao nabavke aktivne mrežne opreme i drugi identične vrijednosti koji je za predmet nabavke imao servere i storidže. Vlada od takvih firmi traži i minimalno 18 članova tehničkog tima.

I odgovori i „demanti“ zvuče poznato

„Prointer ITSS“, inače lobisti Milorada Dodika koji milionima maraka pokušavaju da ga skinu sa američke crne liste, i za pitanja i za demantije na adrese Žurnala šalje identičnu priču. 

„Svi poslovi koje je je dobio i realizovao ‘Prointer ITSS’ ugovoreni su doslovnim poštovanjem zakona i procedura. Ne osporavajući pravo da javnost bude što bolje upoznata kako se troši javni novac, tendeciozno napisani tekstovi bez prava na odgovor jasno pokazuju da nije cilj da se zaštite javni interesi, već da se pojedini krugovi obračunaju sa pojedinim kompanijama koje iz nekog razloga predstavljaju trn u oku njihovim finansijerima. Umjesto činjenica često se olako daju ocjene koje nijednog trenutka ne uzimaju u obzir da je poslove u postupcima javnih nabavki dobila kredibilna IT kompanija…“

(zurnal.info)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close