BiHPolitika

600 kandidata za dodjelu “Medalje otpora”

Priznanja zaslužnim osobama iz Armije RBiH i HVO-a

600 kandidata za dodjelu “Medalje otpora”: Pojavile se primjedbe, na spisku Mate Boban

Tri boračka udruženja iz FBiH do sada su predložila 600 kandidata za dodjelu „Medalje otpora“ kao priznanja zaslužnim osobama za odbranu u BiH, i to 414 iz Armije RBiH i 186 iz HVO-a, kazao je ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević.  

No, konačan spisak dobitnika ovog priznanja zaslužnim osobama za odbranu u BiH bit će sačinjen tek nakon što Vlada FBiH usvoji uredbu koja definira i kriterije za dodjelu medalje, a potom bude provjereno je li predloženi kandidati i ispunjavaju kriterije. 

Među kriterijima su da nisu osuđivani za ratne zločine i da su najmanje 100 dana od 18. septembra 1991. do 9. aprila 1992. godine nosili aktivnosti organiziranja i rukovođenja u pripremama za odbranu i u samoj odbrani BiH.

Bukvarević, ali ni članovi komisije koja formira spisak nisu htjeli reći ko se sve našao među zaslužnima, iako su spiskovi kandidata iz Armije RBiH još ranije objavljeni u medijima, a jučer i iz HVO-a.

Tako “Žurnal” navodi da je na spisku koji su predložile udruge bivših pripadnika HVO-a i utemeljitelj Hrvatske zajednice ”Herceg-Bosne” Mate Boban, koji je, prema pravomoćnoj presudi Haškog tribunala, bio dio udruženog zločinačkog poduhvata, zajedno s Franjom Tuđmanom i šestoricom tadašnjih čelnika ”Herceg-Bosne” koji su u Hagu osuđeni na ukupno 111 godina zatvora. 

Na spisku kandidata za „Medalju otpora“ je i novinar Smiljko Šagolj, koji je bio megafon ”Herceg-Bosne”, zatim Đuro Matuzović iz Orašja, kojem se trenutno sudi u Sudu BiH zbog ratnih zločina nad srpskim civilima i zarobljenicima u Posavini, i „kolega mu iz optuženičke klupe” Tado Oršolić. Na spisku je i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

– Pojavile su se neke primjedbe i mi smo u obavezi da izvršimo provjere – kazao je danas Bukvarević.

avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close