Svaka treća privatna tvrtka ne može vraćati kredit!

Udio tzv. loših kredita nastavio je rasti te su krajem prvog tromjesečja ove godine u ukupnom iznosu kredita, od oko 284 milijardi kuna, djelomično nadoknadivi i potpuno nenadoknadivi krediti imali udio od 16,10 posto, odnosno iznosili su više od 45,7 milijardi kuna, pokazuju podaci o kvaliteti kredita koje je danas objavila Hrvatska narodna banka (HNB)…

Po tim je podacima, ukupni iznos loših kredita u prva tri mjeseca povećan za nešto više od 700 milijuna kuna, a udio loših kredita u ukupnim kreditima porastao je za 0,4 postotna boda (krajem prošle godine iznosio je 15,70 posto).

Na godišnjoj razini, u odnosu na kraj ožujka prošle godine, iznos djelomično nadoknadivih i potpuno nenadoknadivih kredita porastao je za gotovo 4,3 milijarde kuna, a njihov udio u ukupnim kreditima za 1,53 postotna boda, sa 14,57 posto krajem ožujka 2013. godine, na 16,10 posto krajem trećeg mjeseca ove godine.

Podaci središnje banke pokazuju da je udio loših kredita u sektoru stanovništva na kraju prvog tromjesečja ove godine iznosio 11,33 posto, kao i da i dalje najveće probleme sa servisiranjem kredita imaju poduzeća, kod kojih je udio djelomično nadoknadivih i potpuno nenadoknadivih kredita u ukupnim kreditima 28,61 posto.

Naime, krajem ožujka kod trgovačkih je društava bila upitna naplata 31,02 milijarde kuna od ukupno gotovo 108,4 milijardi kuna kredita odobrenih tom sektoru.

Izvor: poslovni plus

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close