BiH će trebati plan obnove države: Štete se mjere u milijardama maraka!

Bosna i Hercegovina će, nakon katastrofalnih poplava, trebati novi veliki plan za obnovu države, potvrdio je za novinsku agenciju Patria (NAP) izvor iz državnih vlasti. Štete su kako je rečeno, nemjerljive, uništene su putne komunikacije, cijela naselja, a prema prvim preliminarnim procjenama za obnovu će biti potrebno više milijardi maraka.

– Zemlja koja je prije 20 godina prošla kroz neviđeno ratno razaranje neće moći sanirati štete sama bez međunarodne pomoći. Morat ćemo angažirati sve kapacitete da se pokuša pomoći ljudima i cijelim gradovima koji su pretrpjeli velika razaranja – kazao nam je izvor koji prati dešavanja u cijeloj državi.

Kako nezvanično saznajemo, Ministarstvo vanjskih poslova BiH koje je organiziralo krizni štab radi na pripremi aktivnosti za prikupljanje međunarodne pomoći za obnovu BiH. Tokom dana se očekuju nove informacije u vezi sa time i konktakti sa predstavništvima BiH širom svijeta i ambasadorima stranih država u Sarajevu.

Sada su još uvijek u toku aktivnosti za urgentno rješavanje dramatičnih situacija na terenu, ali su već započele pripreme i za ono što slijedi u obnovi države, rečeno je za NAP

oslobodjenje.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close