Sutra na MESS-u koreografska virtuoznost Wima Vandekeybusa

Publika 53. Festivala MESS u utorak 1. oktobra, 2013. u Narodnom pozorištu Sarajevo u 19 sati i 30 minuta imat će priliku pogledati vrhunsku produkciju jednog od najboljih koreografa današnjice, Wima Vandekeybusa, «booty Looting» (Pljačka plijena). Koreografsku predstavu “Pljačka plijena“ čini grupa od šest glumaca/ica, jednog muzičara i jednog fotografa. Muzika, pokret, riječ i fotografija su podjednako zastupljeni, a svaki od ovih medija dodaje konačnoj slici nešto novo, dok nešto drugo poništava. Isti dan ovaj vrhunski umjetnik održat će i svoj master-class za plesače sa iskustvom i prenijeti im dio svog umijeća.

Predstavom “Žuta crta“ hrvatskog reditelja Ivice Buljana počinje najbolje od regionalne produkcije na ovogodišnjem MESS-u. Predstava pokriva širok dijapazon tema i fenomena, uspostavljajući odnose između događaja, medijatizacije i perceptivne analize, te na različite načine propituje pitanje slobode, slobode odabira i mogućnosti.

Njegujući edukativni karakter Festivala, pored master-classa Wima Vandekeybusa, u utorak će početi i prva edukativna radionica za glumce/ice, performere/ice, plesače/ice, scenografe/kinje, arhitekte/ice koju će predvoditi Anna Magyari Beck. Također, u saradnji sa British Councilom počinje trodnevna «Behind the Scenes» radionica scenografije.

Članovi teatra “Pozitiv” iz Slovenije i pobjednici prvog internacionalnog festivala srednjoškolskog dramskog stvaralaštva – Juventafest, predstavom “Hrabri novi svijet“ predstavit će se i publici 53. MESS-a. Osam mladih umjetnika i koautor odabrali su minimalistički pristup i koriste svoja tijela kao scenski jezik i sredstvo izražavanja, a kroz predstavu žele objasniti svijet na način kako ga oni vide i osjećaju.

U okviru Festivala, održat će se i promocija knjige “Sedam drama iz BiH“, čiji su autori i autorice dramski pisci iz naše zemlje. U izboru i realizaciji knjige učestvovali su reditelj Dino Mustafić, teatrolog dr. Muhamed Dželilović, a priređivač knjige je Liljana Mazova, makedonska pozorišna kritičarka i publiciskinja.
Kao što su ljubitelji Festivala već i navikli, dan će započeti ugodnim jutarnjim druženjem uz kafu i croissant u Delikatesnoj radnji, ovoga puta u fokusu će biti gosti ovogodišnjeg Children MESS-a.

www.magazinplus.eu – MESS

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close